Πριγκόζιν: Η Ουκρανία ανακατέλαβε οικισμό κοντά στο Μπαχμούτ
AP Photo / Alexander Zemlianichenko
AP Photo / Alexander Zemlianichenko
Πόλεμος στην Ουκρανία

Πριγκόζιν: Η Ουκρανία ανακατέλαβε οικισμό κοντά στο Μπαχμούτ

Ο Ρώσος ηγέτης της μισθοφορικής ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν μέρος του οικισμού Μπερκίβκα, βόρεια του Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «ντροπή».

Η ιδιωτική πολιτοφυλακή Wagner του Πριγκόζιν κατέλαβε το Μπαχμούτ τον περασμένο μήνα μετά τη μεγαλύτερη μάχη του πολέμου και παρέδωσε τις θέσεις της εκεί στα τακτικά ρωσικά στρατεύματα. Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να επιτίθενται σε περιοχές κοντά στην πόλη.

«Τώρα μέρος του οικισμού της Μπέρκιβκα έχει ήδη χαθεί, τα στρατεύματα τρέχουν ήσυχα μακριά. Ντροπή!» δήλωσε ο Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμα που δημοσίευσε η υπηρεσία Τύπου του.

Κάλεσε τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, Βαλέρι Γερασίμοφ, να έρθουν στο μέτωπο για να συσπειρώσουν τα στρατεύματα.

«Ελάτε, μπορείτε να τα καταφέρετε!» είπε και πρόσθεσε: «"Και αν δεν μπορείτε, θα πεθάνετε ήρωες».

Ο Πριγκόζιν βρίσκεται εδώ και μήνες σε δημόσια διαμάχη με τον Σόιγκου και τον Γερασίμοφ, κατηγορώντας τους συχνά ότι δεν παρείχαν επαρκή πυρομαχικά και υποστήριξη στο Βάγκνερ στο πεδίο της μάχης, με αποτέλεσμα να υποστεί άσκοπα μεγάλες απώλειες.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ξεκίνησε ναυτικά γυμνάσια στη Βαλτική Θάλασσα, μία ημέρα αφού οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ άρχισαν τις ετήσιες στρατιωτικές τους ασκήσεις στην ίδια περιοχή.

Στα γυμνάσια του ΝΑΤΟ συμμετέχουν 6.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων, 50 πλοία και περισσότερα από 45 αεροσκάφη, όπως ανακοίνωσε το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ. Επίσης αυτή είναι η πρώτη φορά που η Φινλανδία συμμετέχει ως μέλος της Συμμαχίας.

Από την πλευρά του ο ρωσικός στρατός επεσήμανε ότι έως 40 πλοία, 25 αεροσκάφη και περίπου 3.000 στρατιωτικοί θα λάβουν μέρος στα γυμνάσια που διεξάγονται στη Βαλτική και τα οποία θα διαρκέσουν ως τις 15 Ιουνίου.

Παράλληλα ο ρωσικός στόλος του Ειρηνικού ξεκίνησε σήμερα στρατιωτικά γυμνάσια στη Θάλασσα της Ιαπωνίας και τη Θάλασσα του Οχότσκ, τα οποία θα ολοκληρωθούν στις 20 Ιουνίου.

«Περισσότερα από 60 πολεμικά πλοία και σκάφη υποστήριξης, περίπου 35 αεροσκάφη του πολεμικού ναυτικού, πεζοναύτες και συνολικά πάνω από 11.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων συμμετέχουν στα γυμνάσια των δυνάμεων του Στόλου του Ειρηνικού», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram.

Διαβάστε σχετικά:

Ουκρανικοί βομβαρδισμοί στην ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ