ΠΟΥ: Ο κορονοϊός συνεχίζει να είναι «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης»

ΠΟΥ: Ο κορονοϊός συνεχίζει να είναι «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την Τρίτη ότι ο COVID-19 συνεχίζει να είναι «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», σχεδόν 2,5 χρόνια μετά την κήρυξή του. Η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης, που αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, ανέφερε σε δήλωση ότι τα αυξανόμενα κρούσματα, η συνεχιζόμενη εξέλιξη του ιού και η πίεση στις υπηρεσίες υγείας σε ορισμένες χώρες αποδεικνύουν ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι επείγουσα.

Τα κρούσματα που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ αυξήθηκαν κατά 30% το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ανέφερε η δήλωση, αν και η επιτροπή αποδέχτηκε ότι η αυξημένη ανοσία του πληθυσμού, κυρίως από τα εμβόλια, έχει αποσυνδέσει τα κρούσματα από νοσηλεία και θανάτους.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Γκεμπρεγιεσούς αποδέχτηκε τη συμβουλή της επιτροπής.

Η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ κήρυξε για πρώτη φορά το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, γνωστό ως Έκτακτης Ανάγκης Δημόσιας Υγείας Διεθνούς Ανησυχίας, για τον COVID-19 στις 30 Ιανουαρίου 2020.

Ένας τέτοιος προσδιορισμός μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της έρευνας, της χρηματοδότησης και των διεθνών μέτρων δημόσιας υγείας για τον περιορισμό νόσος.