Κυρώσεις στον εξ απορρήτων του Ερντογάν - «Ξέπλενε» το ιρανικό αργό
Twitter
Twitter
ΗΠΑ

Κυρώσεις στον εξ απορρήτων του Ερντογάν - «Ξέπλενε» το ιρανικό αργό

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε κυρώσεις στον κορυφαίο Τούρκο επιχειρηματία Σίτκι Αγιάν και το δίκτυο των εταιρειών του, αποδίδοντας του ότι διευκόλυνε την εμπορία πετρελαίου και το ξέπλυμα χρημάτων για λογαριασμό των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν.

Στην σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται οι εταιρείες του Αγιάν έχουν κλείσει διεθνή συμβόλαια πώλησης του ιρανικού πετρελαίου, έχει κανονίσει τη μεταφορά του και έχει βοηθήσει στο ξέπλυμα των εσόδων του. 

Ο γιος του Αγιάν, Μπαχαντίν Αγιάν, ο συνεργάτης του, Κασίμ Οζτάς και ένα άλλο άτομο θα οριστούν επίσης ως στόχοι των κυρώσεων, μαζί με τουλάχιστον δύο δωδεκάδες εταιρείες συμπεριλαμβανομένου του Ομίλου Εταιρειών του ASB, μιας εταιρείας χαρτοφυλακίου με έδρα το Γιβραλτάρ.

«Θα υπερασπιστούμε τα νόμιμα δικαιώματα μας εναντίον οποιουδήποτε», δήλωσε ο συμμαθητής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δήλωση του στο Reuters ενώ πρόσθεσε ότι «δεν έχω συνεργαστεί ποτέ με κανέναν άλλον πλην με τους ιρανικούς κυβερνητικούς θεσμούς»

 Λίγες ώρες νωρίτερα, το Politico, έκανε λόγο για  τη συνεργασία του μέλους του στενού κύκλου του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με την ισχυρή ελίτ του Ιράν προκειμένου να παρακαμφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις και η Τεχεράνη να μπορεί να πουλάει πετρέλαιο σε Κίνα και Ρωσία, αποκαλύπτει το 

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, στις 22 Μαρτίου του 2021, «μερικοί από τους πιο επικίνδυνους άνδρες του κόσμου» συναντήθηκαν σε ιστορικό παραθαλάσσιο ξενοδοχείο της Βηρυτού για να μιλήσουν για την Τουρκία. Στη μυστική αυτή συνάντηση συμμετείχε υψηλόβαθμος της ιρανικής στρατιωτικής ηγεσίας και κυβερνητικοί αξιωματούχοι καθώς και μια ομάδα επιχειρηματιών από την Τουρκία με επικεφαλής τον Σιτκί Αγιάν, εξ απορρήτων του Ερντογάν και ιδιοκτήτης της Som Petrol Ticaret. 

«Και οι δύο πλευρές ήταν πρόθυμες να εμβαθύνουν την συνεργασία τους στην παράνομη εμπορία Ιρανικού πετρελαίου σε αγοραστές σε Κίνα και Ρωσία για να χρηματοδοτούν τους τρομοκράτες συνεργάτες της Τεχεράνης», αναφέρουν στο δημοσίευμα δυτικοί διπλωμάτες. 

Ένα χρόνο μετά από αυτήν τη συνάντηση, όλοι οι βασικοί παρευρισκόμενοι φιγουράρισαν στις λίστες με τα ονόματα που υπόκεινται στις αμερικανικές κυρώσεις. Όλοι εκτός από έναν: τον Τούρκο επιχειρηματία Αγιάν, παιδικό φίλο του Τούρκου προέδρου και τον άνθρωπο που βρισκόταν στο επίκεντρο αυτής της παράνομης δραστηριότητας. 

Το Politico επισημαίνει ότι αυτή η τουρκο-ιρανική συνεργασία περιγράφεται με λεπτομέρειες σε σελίδες εγγράφων, μεταξύ των οποίων και επιχειρηματικά συμβόλαια αλλά και τραπεζικές μεταφορές που περιήλθαν σε γνώση του αλλά έχουν δημοσιευτεί και σε σάιτ της ιρανικής αντιπολίτευσης, το WikiIran

Στο δημοσίευμα τονιζόταν ότι «παρά την ύπαρξη της υπογραφής του Αγιάν σε πολλά από αυτά τα έγγραφα, η αμερικανική κυβέρνηση δεν τον έχει εντάξει στις λίστες με τις κυρώσεις, ωστόσο «δεδομένου του βάθους της εμπλοκής του με τους Ιρανούς η Ουάσινγκτον μπορεί σύντομα να μην έχει άλλη επιλογή», επισημαίνει Αμερικανός με ρόλο κλειδί. 

Και πριν έναν χρόνο, το Nordic Monitor έκανε αναφορά στην συνεργασία του Αγιάν με την Τεχεράνη. Σε αυτό το δημοσίευμα μάλιστα ο επιχειρηματίας περιγράφεται ως άνθρωπος των Φρουρών της Επανάστασης που είχε εμπλοκή με την κρατική εταιρεία καυσίμων του Ιράν.