Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε την Πέμπτη ότι εκτιμά τις προσπάθειες του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να μεσολαβήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ουάσινγκτον αντιλαμβάνεται πως δεν μπορεί να διαδραματίζει αυτόν τον ρόλο ενώ στηρίζει μία από τις αντιμαχόμενες πλευρές.
Ταυτόχρονα, η Kyiv Independent μετέδωσε ότι η Ουκρανία, η οποία έχει εντείνει τα πλήγματα σε ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου, θεωρεί πως έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του Τραμπ για να κινηθεί «πιο τολμηρά» σε μια εκστρατεία με στόχο να εξαναγκάσει τη Ρωσία σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, απέρριψε το δημοσίευμα, επαναλαμβάνοντας ότι η Ρωσία είναι «βαθιά ευγνώμων» για τις αμερικανικές προσπάθειες μεσολάβησης.
«Ωστόσο, φυσικά, είναι αδύνατο να καταβάλλονται τέτοιες προσπάθειες ενώ κάποιος εμπλέκεται στον πόλεμο στο πλευρό μίας από τις δύο πλευρές», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
«Γνωρίζουμε, βεβαίως, ότι η αμερικανική διαπραγματευτική ομάδα το κατανοεί αυτό πολύ καλά και έχει πλήρη επίγνωση. Ξεκινούμε από αυτή την παραδοχή και αναμένουμε ότι ο διάλογος με τους Αμερικανούς διαπραγματευτές για το ζήτημα της ουκρανικής διευθέτησης θα συνεχιστεί», πρόσθεσε.
Τρεις νεκροί στη Ρωσία και την Κριμαία από ουκρανικές επιθέσεις
Υπενθυμίζεται ότι, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ουκρανικές επιθέσεις στη διάρκεια της νύχτας στη Ρωσία και την προσαρτηθείσα Κριμαία, με τις επιδρομές να προκαλούν επίσης πυρκαγιά σε δεξαμενή καυσίμων, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.
«Δύο άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί…σκοτώθηκαν σε νυχτερινές επιθέσεις του εχθρού», δήλωσε μέσω Telegram ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο ακόμα άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Ένας πολίτης έχασε επίσης τη ζωή του τη νύχτα «σε επίθεση ουκρανικών δυνάμεων», στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, σύμφωνα με ανακοίνωση των τοπικών αρχών.
Στην περιφέρεια του Κρασνοντάρ (νότια Ρωσία), στην περιοχή Κρασνοαρμέισκι, ξέσπασε πυρκαγιά σε δεξαμενή πετρελαίου στην Πολταφσκάγια «ύστερα από την πτώση θραυσμάτων μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone)», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αξιωματούχος Αλεξάντρ Χαριτόνοφ.
💥💡 Simferopol, Crimea. The moment of strike on energy infrastructure facilities with subsequent power outages. pic.twitter.com/IbAMA6AVJv
— MAKS 26 🇺🇦👀 (@Maks_NAFO_FELLA) June 25, 2026
Συνολικά, 269 ουκρανικά drones καταρρίφθηκαν στη διάρκεια της νύχτας πάνω από το ρωσικό έδαφος και την Κριμαία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
BREAKING:
— Visegrád 24 (@visegrad24) June 24, 2026
Massive Ukrainian drone swarm attack against Russian-occupied Crimea.
The drones are striking targets across the fuel-poor peninsula tonight. pic.twitter.com/P1mOezupzv
Ο ουκρανικός στρατός βάζει τακτικά στο στόχαστρο διυλιστήρια, πετρελαιαγωγούς και εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων στη Ρωσία, με σκοπό να στερήσει από τη Μόσχα έσοδα που αντλεί από τις πωλήσεις υδρογονανθράκων και χρησιμοποιεί μεταξύ άλλων για να χρηματοδοτεί τον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας από το 2022.
Τα πλήγματα αυτά προκαλούν συχνά εντυπωσιακές πυρκαγιές, ωστόσο ο αντίκτυπός τους στην ρωσική παραγωγή είναι δύσκολο να εκτιμηθεί.
