Πεντάγωνο: Εμείς καταρρίψαμε το τουρκικό drone – «Δεν ήταν δικό μας», λέει η Άγκυρα
Shutterstock
Shutterstock

Πεντάγωνο: Εμείς καταρρίψαμε το τουρκικό drone – «Δεν ήταν δικό μας», λέει η Άγκυρα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέρριψαν την Πέμπτη ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) που επιχειρούσε κοντά στα στρατεύματά τους στη Συρία, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, ούσα η πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον καταρρίπτει αεροσκάφος της συμμάχου της στο ΝΑΤΟ Τουρκίας.

Πάντως, αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που καταρρίφθηκε δεν ανήκε στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά δεν είπε τίνος ήταν.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας πραγματοποίησε πλήγματα στη Συρία εναντίον κουρδικών στόχων μετά τη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα το περασμένο Σαββατοκύριακο, δήλωσε την Πέμπτη τουρκική πηγή ασφαλείας.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος Πατ Ράιντερ δήλωσε ότι τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εθεάθησαν να πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές στη Χασάκα της Συρίας το πρωί της Πέμπτης σε απόσταση περίπου 1 χλμ. από τα αμερικανικά στρατεύματα.

Λίγες ώρες αργότερα ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έφτασε σε απόσταση μικρότερη του μισού χιλιομέτρου από τα αμερικανικά στρατεύματα, θεωρήθηκε απειλή και καταρρίφθηκε από αεροσκάφη F-16.

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η Τουρκία στόχευε σκόπιμα τις αμερικανικές δυνάμεις», δήλωσε ο Ράιντερ στους δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του μετά το περιστατικό, μια κλήση που ο Ράιντερ χαρακτήρισε «γόνιμη».

Το περιστατικό έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να ελπίζουν ότι η Τουρκία θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καταρρίψει τουρκικό αεροσκάφος στο παρελθόν, οι εντάσεις έχουν αναζωπυρωθεί και έχουν υπάρξει παραλίγο ατυχήματα. Το 2019, τα αμερικανικά στρατεύματα στη βόρεια Συρία δέχθηκαν πυρά πυροβολικού από τουρκικές θέσεις.