Το Πακιστάν δεν επιθυμεί να απαντήσει στρατιωτικά στην επίθεση της Ινδίας έως ότου δοκιμαστούν όλες οι διπλωματικές προσπάθειες, δήλωσε στο CNN ανώτερη κυβερνητική πηγή της χώρας, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες προσπαθούν να μεσολαβήσουν για την αποκλιμάκωση της έντασης.
«Το Πακιστάν δίνει χώρο στη διπλωματία», ανέφερε η πηγή, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της Ινδίας ότι δέχθηκε επίθεση από πακιστανικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Νωρίτερα, Ινδοί αξιωματούχοι υποστήριξαν πως το Πακιστάν πραγματοποίησε επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις τόσο εντός της Ινδίας όσο και στο ινδικά διοικούμενο Κασμίρ.
Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού κατηγόρησε την Ινδία ότι δημιουργεί «τεχνητή ένταση» με την «κατασκευασμένη» – όπως τη χαρακτήρισε – ιστορία περί επιθέσεων σε 15 στόχους.
«Πρόκειται για ένα φανταστικό και μαγειρεμένο αφήγημα. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να γελάσεις», δήλωσε ο Αχμέντ Σαρίφ Τσόντρι στους δημοσιογράφους.
«Το Πακιστάν δεν έχει εκτοξεύσει πυραύλους ούτε έχει στείλει drones στην Ινδία μέχρι στιγμής», τόνισε η ίδια πηγή στο CNN.
Από την πλευρά της Ινδίας, εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε πως ακούστηκαν εκρήξεις στην πόλη Τζαμού, στο ινδικά διοικούμενο Κασμίρ, ενώ και η αστυνομία στην πόλη Παθενκότ, στο κρατίδιο Παντζάμπ, ανέφερε αντίστοιχα περιστατικά. Σύμφωνα με τις αρχές, ενεργοποιήθηκαν αντιαεροπορικά συστήματα και στις δύο περιοχές.
Η πακιστανική πηγή ανέφερε ότι το Ισλαμαμπάντ ζήτησε από τις ΗΠΑ να αξιοποιήσουν τις δορυφορικές τους δυνατότητες, ώστε να επαληθεύσουν ή να διαψεύσουν τους ισχυρισμούς της Ινδίας για επιθέσεις.
Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ στηρίζουν τάμεσο διάλογο Πακιστάν και Ινδίας
Αρχικά, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, είχε την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ινδό ΥΠΕΞ και τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, εκφράζοντας τη στήριξη των ΗΠΑ στον «άμεσο διάλογο» μεταξύ των δύο πλευρών και ενθαρρύνοντας «συνέχιση των προσπαθειών για τη βελτίωση της επικοινωνίας», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει άμεση επαφή μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας, ανέφερε η πηγή, προσθέτοντας ότι «μέσω έμμεσων διαύλων» ανταλλάσσονται πληροφορίες.