Την άρση όλων των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Συρία ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη (13/05) από τη Σαουδική Αραβία.
Συγκεκριμένα, στην ομιλία του στο επενδυτικό φόρουμ ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας στο Ριάντ, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι έλαβε αυτήν την απόφαση μετά τις συνομιλίες που είχε για το θέμα με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Κάναμε βήματα για να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις με τη Δαμασκό», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα του η νέα συριακή κυβέρνηση να καταφέρει να σταθεροποιήσει τη χώρα, η οποία έχει βιώσει «πολλά βάσανα».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ασάαντ αλ Σιμπάνι δήλωσε ότι η απόφαση του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Δαμασκού σηματοδοτεί «μια νέα αρχή» στην πορεία για την ανοικοδόμηση της χώρας του.
أتقدم بجزيل الشكر والتقدير للمملكة العربية السعودية قيادةً وحكومةً وشعباً، على الجهود الصادقة التي بذلتها في دعم مساعي رفع العقوبات الجائرة عن سوريا. هذه الخطوة تمثل انتصاراً للحق وتأكيداً على وحدة الصف العربي.
— أسعد حسن الشيباني (@AsaadHShaibani) May 13, 2025
1/3
Στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Σύρος υπουργός ευχαρίστησε επίσης τη Σαουδική Αραβία, η οποία «διευκόλυνε» την άρση των αμερικανικών κυρώσεων.
Ο Τραμπ συμφώνησε να συναντηθεί με τον αλ Σάρα της Συρίας την Τετάρτη στο Ριάντ
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να συναντηθεί με τον Σύρο πρόεδρο Αχμέντ αλ Σαράα στη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη, δήλωσε ο δημοσιογράφος του Axios, Μπαράκ Ραβίντ, επικαλούμενος πηγή που γνωρίζει τις λεπτομέρειες.
Παράλληλα, ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε ότι ο Τραμπ συμφώνησε «να πει ένα γεια» στον Σάρα που θα βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία.
Δεν υπάρχουν προς το παρόν λεπτομέρειες για τη μορφή που θα έχει αυτή η συνάντηση, η οποία ωστόσο θα σηματοδοτήσει μια στροφή 180 μοιρών για τον Σάρα, τον πρώην αντάρτη που ανήλθε στην εξουσία πέρυσι ως επικεφαλής της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σάμ, μιας οργάνωσης που συνδεόταν στο παρελθόν με την Αλ Κάιντα και είχε χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» από την Ουάσινγκτον.
Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Τουρκία, οι υποστηρικτές της νέας συριακής κυβέρνησης, πίεζαν για μια συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Σάρα, ανέφεραν τουλάχιστον τέσσερις πηγές στο πρακτορείο Reuters.
Ο Σάρα έχει εξασφαλίσει τη στήριξη των πλούσιων χωρών του Κόλπου και της Τουρκίας, αλλά προς το παρόν δεν έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο με τη Δύση σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Δαμασκού.