Πούτιν: Ζήτησε πρόσθετα μέτρα κατά της τρομοκρατίας
Συμβούλιο Ασφαλείας

Πούτιν: Ζήτησε πρόσθετα μέτρα κατά της τρομοκρατίας

«Χρειάζεται να συζητηθούν πρόσθετα μέτρα κατά της τρομοκρατίας για να προστατευθούν οι υποδομές που ελέγχονται από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης», δήλωσε την Παρασκευή ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας.

Χθες, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία δέχθηκε «τρομοκρατική επίθεση» στην περιοχή του Μπριάνσκ που βρίσκεται νότια και συνορεύει με την Ουκρανία και υποσχέθηκε να συντρίψει την ομάδα των σαμποτέρ που άνοιξε πυρ κατά αμάχων.

Η Ουκρανία κατηγόρησε την Ρωσία ότι οργάνωσε μια ψευδή «πρόκληση».

Τροποποιεί νόμο

Την ίδια στιγμή, διάταγμα που εξουσιοδοτεί το κράτος να θέτει σε διαθεσιμότητα διευθυντές και μετόχους οποιασδήποτε εταιρείας που αποτυγχάνει να εκπληρώσει κρατικά συμβόλαια του αμυντικού τομέα υπό τους όρους του στρατιωτικού νόμου, υπέγραψε την Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πιο συγκεκριμένα, το διάταγμα δίνει το δικαίωμα στο υπουργείο Βιομηχανίας να διορίζει έναν νέο εξωτερικό διαχειριστή που θα αναλαμβάνει την διοίκηση των εν λόγω εταιρειών.

Ο Πούτιν είχε επιβάλει τον Οκτώβριο στρατιωτικό νόμο σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας τις οποίες η Μόσχα έχει καταλάβει μερικώς ισχυριζόμενη ότι είναι δικά της εδάφη, μια κίνηση την οποία καταδίκασαν ως παράνομη οι περισσότερες χώρες.

Ο Πούτιν πολεμώντας ένα χρόνο με την Ουκρανία, δεν έχει επεκτείνει την ισχύ του στρατιωτικού νόμου σε όλη την Ρωσία, αλλά έχει εντάξει με επιτυχία την οικονομία στην υπηρεσία του πολέμου, με τα εργοστάσια της αμυντικής βιομηχανίας να λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση με τρεις βάρδιες για να καλύψουν τις ανάγκες του ρωσικού στρατού.

Το νέο διάταγμα θα εφαρμόζεται σε εταιρείες που «παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους βάσει κρατικής σύμβασης, συμπεριλαμβανομένης της μη λήψης μέτρων για την εγγύηση των παραδόσεων της παραγωγής».

Ερωτηθείς κατά την διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης εάν ο στρατιωτικός νόμος θα επιβληθεί σε συγκεκριμένες περιοχές της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι αυτό συνιστά αρμοδιότητα του προέδρου, αλλά δεν είπε εάν ο Πούτιν σχεδιάζει να προβεί σε μια τέτοιου είδους κίνηση.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Ο Πούτιν συγκαλεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για την Ουκρανία

Η Μόσχα κατηγορεί την Ουκρανία για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος- Για προβοκάτσια του Κρεμλίνου μιλά το Κίεβο

Μπλίνκεν και Λαβρόφ ανταλλάσσουν βαριές κατηγορίες