Ντόμινο εξελίξεων από πιθανό «κανόνι» της Thomas Cook

Ντόμινο εξελίξεων από πιθανό «κανόνι» της Thomas Cook

Του Γιάννη Μαντζίκου

Από μια κλωστή κρέμεται το μέλλον της Thomas Cook του ταξιδιωτικού κολοσσού που διαχειρίζεται ξενοδοχεία, τουριστικά θέρετρα, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιερόπλοια και μέτρα σχεδόν 180 χρόνια αδιάκοπης παρουσίας, λόγω της αδυναμίας να καλυφθούν οι πιστωτές.

Το Σαββατοκύριακο διεξήχθησαν πολύωρες και επίπονες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο μεγαλύτερο μέτοχό της και τους πιστωτές, μετά το αίτημα τους να βρεθούν έξτρα κεφάλαια ύψους 200 εκατ. λιρών. Οι τελευταίοι μεταξύ των οποίων οι RBS και Lloyds επιμένουν ότι η ταξιδιωτική εταιρεία μία από τις αρχαιότερες του κλάδου- θα πρέπει να βρει έξτρα κεφάλαια προκειμένου να καλύψει πιθανές ανάγκες για τον χειμώνα, καθώς οι «ενέσεις» για τις οποίες έχουν δεσμευθεί η κινεζική Fosun και άλλοι μέτοχοι δεν κρίνονται επαρκείς.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία κατέληξε πριν περίπου ένα μήνα στους βασικούς όρους ενός σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης ύψους 900 εκατ. λιρών με την κινεζική Fosun, που είναι μέτοχος της καθώς και με τις τράπεζες, αλλά όπως φαίνεται υπάρχουν σοβαρά προσκόμματα. Πριν λίγες ημέρες εξάλλου, ο όμιλος κατέθεσε στις ΗΠΑ αίτημα για δικαστική προστασία, με βάση το κεφάλαιο 15 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα.

Εάν η εταιρεία εισέλθει σε καθεστώς διαχείρισης, σε κίνδυνο δεν μπαίνουν μόνο οι 600.000 πελάτες που βρίσκονται σε διακοπές, αλλά και οι θέσεις εργασίας των 21.000 εργαζομένων της. Στο ενδεχόμενο αυτό, κυβερνήσεις και ασφαλιστικές εταιρείες ενδέχεται να αναγκαστούν να επέμβουν για να φέρουν πίσω στην πατρίδα τους, τους ταξιδιώτες, ενώ προστίθεται ένας ακόμα πονοκέφαλος για τη Βρετανική κυβέρνηση καθώς περίπου δύο μήνες είχε καταρρεύσει η βιομηχανία British Steel, συμπαρασύροντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και διοίκησης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ωστόσο, δημοσίευμα της «The Times» θεωρεί απίθανη μία παρέμβαση εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης.

Ήδη πάντως ηχούν καμπάνες, αφού ξενοδοχείο στην Τυνησία, έναντι στο οποίο εχει οφειλές η Thomas Cook, φέρεται να μην αφήνει τους πελάτες να φύγουν έως ότου πληρωθεί.

Όπως και η αγγλο-γερμανική TUI, η Thomas Cook βρίσκεται αντιμέτωπη με ανταγωνισμό σε δημοφιλείς προορισμούς, υψηλά επίπεδα χρέους (1,7 δις λίρες), καθώς την προτίμηση των νεότερων ταξιδιωτών για εταιρείες χαμηλού κόστους.

Παράλληλα, οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που είχαν σημειωθεί το καλοκαίρι του 2018, είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Συνέπεια αυτού ήταν η εταιρεία να χάσει μεγάλο μέρος της χρηματιστηριακής της αξίας το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.