ΝΑΤΟ: Καταδικάζει την αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συνθήκη Συμβατικών Δυνάμεων στην Ευρώπη

ΝΑΤΟ: Καταδικάζει την αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συνθήκη Συμβατικών Δυνάμεων στην Ευρώπη

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ καταδίκασαν σήμερα την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE).

«Η απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη Συνθήκη CFE είναι η τελευταία μιας σειράς ενεργειών που συστηματικά υπονομεύουν την Ευρώ-Ατλαντική ασφάλεια», αναφέρεται σε ανακοίνωση της συμμαχίας. «Η απόφαση της Ρωσίας δείχνει περαιτέρω τη συνεχιζόμενη περιφρόνηση της Μόσχας για τον έλεγχο των εξοπλισμών».

Στις 29 Μαϊου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε το νόμο για την αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συνθήκη, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύτηκε στην επίσημη διαδικτυακή πύλη νομικών πληροφοριών.

Η σύμβαση CFE υπογράφηκε στο Παρίσι το 1990 και μια επικαιροποιημένη (εκ νέου ενημερωμένη) έκδοση της σύμβασης υπογράφηκε το 1999 στη σύνοδο κορυφής του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το RIA Novosti.

Η προσαρμοσμένη συνθήκη επικυρώθηκε μόνο από τέσσερις χώρες – τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν και την Ουκρανία.

Το 2007, η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη Συνθήκη CFE «μέχρι οι χώρες του ΝΑΤΟ να επικυρώσουν τη Συμφωνία Προσαρμογής και να αρχίσουν να εφαρμόζουν αυτό το έγγραφο», αναφέρει το Tanjug.

Στις 11 Μαρτίου 2015, η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στις συνεδριάσεις της Κοινής Συμβουλευτικής Ομάδας για τη Συνθήκη CFE, τερματίζοντας τη διαδικασία αναστολής της ένταξής της στο CFE, ενώ παραμένει καθαρά de jure συμβαλλόμενο μέρος στη συνθήκη, ανέφερε το Tass.

Διαβάστε ακόμα:

ΝΑΤΟ: Πιθανή εγκατάσταση στρατευμάτων στη Σουηδία πριν από την ένταξη στη συμμαχία