Μπλίνκεν: Απαράδεκτη η απόφαση της Ρωσίας να μην παρατείνει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας
AP Photo/Dita Alangkara
AP Photo/Dita Alangkara

Μπλίνκεν: Απαράδεκτη η απόφαση της Ρωσίας να μην παρατείνει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, καταδίκασε την απόφαση της Μόσχας να μην παρατείνει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα ουκρανικά σιτηρά.

Ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι το γεγονός αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση της τιμής των τροφίμων. Η επιλογή της Μόσχας να χρησιμοποιήσει «τα τρόφιμα σαν όπλο (…) θα περιπλέξει τον ανεφοδιασμό σε περιοχές που τα χρειάζονται απεγνωσμένα και θα προκαλέσει αύξηση των τιμών», είπε ο Μπλίνκεν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί την κατάσταση, μετά την επίθεση που προκάλεσε ζημιές στη γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με τη νότια Ρωσία, σημειώνοντας ότι επαφίεται στην Ουκρανία να αποφασίσει πώς διεξάγει τον πόλεμο.

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν εξετάζει την περίπτωση να χρησιμοποιηθούν αμερικανικά στρατιωτικά μέσα για να προστατευθούν τα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά από την Ουκρανία, μετά την αναστολή της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή σιτηρών εκ μέρους της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι είπε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν με άλλες χώρες για να διασφαλίσουν την εξαγωγή των σιτηρών.

Σχολιάζοντας την επίθεση στην γέφυρα της Κριμαίας, ο εκπρόσωπος είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν είναι θέση να αποδώσει ευθύνες σε οποιαδήποτε πλευρά.