Μπάιντεν: Συναντήσεις με ηγέτες Ιράκ, Αιγύπτου, ΗΑΕ και Σ. Αραβίας

Μπάιντεν: Συναντήσεις με ηγέτες Ιράκ, Αιγύπτου, ΗΑΕ και Σ. Αραβίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε σήμερα, μία σειρά σύντομων συναντήσεων με τους ηγέτες του Ιράκ, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), αλλά και της Σαουδικής Αραβίας, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει τις περιφερειακές πυραυλικές και αμυντικές δυνατότητες, σε μία ευρεία αραβική σύνοδο στη Σαουδική Αραβία.

Ο Μπάιντεν, που άρχισε την πρώτη επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή ως πρόεδρος των ΗΠΑ από το Ισραήλ, επιδιώκει να χρησιμοποιήσει μία σύνοδο των Αράβων που πραγματοποιείται στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, για την ουσιαστική ενσωμάτωση του Ισραήλ στο πλαίσιο σχηματισμού ενός νέου άξονα γεωπολιτικής επιρροής, που μορφοποιείται από τις κοινές ανησυχίες των χωρών της περιοχής, σχετικά με το Ιράν.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλη αξία, στη συμμετοχή όσο το δυνατόν πιο διευρυμένων αμυντικών ικανοτήτων της περιοχής αυτής και κυρίως, με τη συμμετοχή και του Ισραήλ που έχει σημαντικές αντιαεροπορικές και πυραυλικές ικανότητες, που κρίνονται αναγκαίες. Οι συζητήσεις αυτές, διεξάγονται διμερώς, με τις χώρες αυτές», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης στους δημοσιογράφους.