Ποια είναι τα πιθανά σενάρια για το πόρισμα της Επιτροπής.
Μπ. Τζόνσον: Επίθεση στην κοινοβουλευτική επιτροπή για το partygate - Τα πιθανά πορίσματα
AP Photo/David Cliff
AP Photo/David Cliff

Μπ. Τζόνσον: Επίθεση στην κοινοβουλευτική επιτροπή για το partygate - Τα πιθανά πορίσματα

Ποια είναι τα πιθανά σενάρια για το πόρισμα της Επιτροπής.

Με χαρακτηρισμούς όπως «δικαστήριο καγκουρό», «προδήλως άδικη» διαδικασία και «πλήρης ανοησία», ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον επιτέθηκε κατά της Επιτροπής Ασυλίας της Βουλής των Κοινοτήτων, η οποία των εξέτασε για πάνω από τρεις ώρες για τα λεγόμενα «κορονοπάρτι» της Ντάουνινγκ Στριτ.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή εξέτασε τον Τζόνσον για το κατά πόσο έλεγε αλήθεια στο Κοινοβούλιο, τον Δεκέμβριο του 2021, όταν υποστήριζε ότι δεν γνώριζε πως οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν εν μέσω πανδημίας, «παραβίαζαν τους κανόνες» που είχε επιβάλει η κυβέρνησή του.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας επανέλαβε για ακόμη μια φορά πως ό,τι έκανε το έκανε καλή τη πίστει. «Είμαι εδώ για να πω με το χέρι στην καρδιά ότι δεν είπα ψέματα στη Βουλή. Οι δηλώσεις έγιναν καλή τη πίστει και στη βάση όσων ειλικρινά γνώριζα και πίστευα εκείνη τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά ο Μπόρις Τζόνσον. Μάλιστα, όπως εμφατικά τόνισε, αν πίστευε ότι οι συναθροίσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ ήταν παράνομες, δεν θα επέτρεπε στον επίσημο φωτογράφο του πρωθυπουργικού γραφείου να τραβήξει φωτογραφίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχε «σχεδόν καθολική» πεποίθηση στο «Νο 10» της Ντάουνινγκ Στριτ, ότι οι κανόνες και οι οδηγίες τηρούνταν ενώ σημείωσε ότι ο τότε επικεφαλής σύμβουλός του Ντόμινικ Κάμινγκς έχει κάθε κίνητρο να λέει ψέματα. Επιπλέον δήλωσε «πραγματικά σοκαρισμένος» όταν του επιβλήθηκαν πρόστιμα για την παρουσία του στις συγκεντρώσεις.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής των Εργατικών, Χάριετ Χάρμαν, επισήμανε ότι η παραπλάνηση του κοινοβουλίου εμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας και των θεσμών, καθώς χάνεται η εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών του κοινοβουλίου αλλά και των πολιτών. «Χωρίς αυτήν την εμπιστοσύνη, ολόκληρη η κοινοβουλευτική δημοκρατία υπονομεύεται», σημείωσε με νόημα η κ. Χάρμαν.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται το πόρισμα της Επιτροπής.

Τρία είναι τα πιθανά σενάρια για την επόμενη μέρα:

1. Αν η Επιτροπή αποφανθεί ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν περιφρόνησε το κοινοβούλιο, ακόμη και αν κάποιες από τις δηλώσεις του το παραπλάνησαν, όπως και ο ίδιος ήδη έχει παραδεχθεί, δεν θα του επιβάλει καμία κύρωση, οπότε η υπόθεση σταματάει εδώ.

2. Αν η Επιτροπή κρίνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον περιφρόνησε το κοινοβούλιο, θα πρέπει να εξετάσει πόσο σοβαρή ήταν αυτή η περιφρόνηση. Αν δηλαδή το έκανε ακούσια, απερίσκεπτα ή εσκεμμένα. Ανάλογα με την τελική ετυμηγορία, η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από τον πρώην πρωθυπουργό να ζητήσει συγγνώμη γραπτώς, να ζητήσει συγγνώμη αυτοπροσώπως εντός της Βουλής των Κοινοτήτων ή ακόμη και να παραπέμψει την υπόθεση του στην Ολομέλεια με το ερώτημα της αναστολής των βουλευτικών του καθηκόντων.

3. Αν τελικά η Ολομέλεια του επιβάλει ποινή παύσης των βουλευτικών του καθηκόντων 10 ή περισσότερων ημερών, τότε θα προκληθεί αυτόματα η λεγόμενη «αίτηση ανάκλησης» της έδρας του. Στην περίπτωση αυτή, θα κληθούν να αποφασίσουν οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι της περιφέρειάς του αν εξακολουθούν να θέλουν να εκπροσωπούνται από τον Μπόρις Τζόνσον. Αν το 10% των εν λόγω ψηφοφόρων προσυπογράψουν την «αίτηση ανάκλησης», ο Μπόρις Τζόνσον χάνει την έδρα του και προκηρύσσονται ενδιάμεσες εκλογές για την ανάδειξη νέου βουλευτή. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κανονισμός επιτρέπει στον Μπόρις Τζόνσον να είναι ξανά υποψήφιος για να διεκδικήσει την έδρα του.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει τις ακροάσεις με άλλους μάρτυρες πριν αποφανθεί εάν ο Μπόρις Τζόνσον παραπλάνησε τη Βουλή, κάτι που θα καθορίσει τη συνέχεια της πολιτικής του καριέρας.

Νέο χαμηλό για τον Τζόνσον

Μετά την ολοκλήρωση της ακρόασης, εκπρόσωπος των οικογενειών των θυμάτων της Covid-19 που αναζητούν δικαιοσύνη (Bereaved Families for Justice) είπε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ότι η ακρόαση  της Επιτροπής σηματοδότησε «ένα νέο χαμηλό» για τον Μπόρις Τζόνσον, καθώς «ισχυρίζεται ότι ‘θα χρειαζόταν έναν ηλεκτρικό φράχτη’ γύρω του για να τηρήσει τους κανόνες και ότι η κοινωνική απόσταση ίσχυε μόνο «όταν ήταν δυνατόν».

Ο Τζόνσον μάλιστα επιχείρησε να σύρει και τον νυν πρωθυπουργό της χώρας Ρίσι Σούνακ στην ακρόαση, προτείνοντας ότι, αν θα έπρεπε να ήταν προφανές σε αυτόν ότι οι κανόνες lockdown παραβιάζονταν στο Νο 10, θα έπρεπε να ήταν προφανές και στον «τωρινό Πρωθυπουργό».