Για «διαστημική πατρίδα» έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια την τελετή έναρξης λειτουργίας του δορυφόρου Türksat 5B, προσθέτοντας μάλιστα ότι είναι καθήκον της Τουρκίας υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στο διάστημα, όπως στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα.
«Εύχομαι ο δορυφόρος μας Türksat 5B, για τον οποίο συναντηθήκαμε με την ευκαιρία της τελετής έναρξης λειτουργίας, να είναι επωφελής για τη χώρα μας, το έθνος μας και τον τομέα. Συγχαίρω ειλικρινά όλους όσους συνέβαλαν σε κάθε φάση αυτού του δορυφόρου, από τη σχεδίασή του έως την παραγωγή του, από την εκτόξευση έως τη λειτουργία του», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με το CNN Turk.
Στη συνέχεια έκανε μια αναδρομή στο διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν σταματήσαμε εκεί. Στη συνέχεια στείλαμε νέους δορυφόρους στη διαστημική πατρίδα. Ο Türksat 4A πήρε τη θέση του στο διάστημα το 2014 και ο Türksat 4B πήρε τη θέση του στο διάστημα το 2015. Τώρα προσθέτουμε νέους σε αυτούς τους δορυφόρους. Με την εκτόξευση των Türksat 5A και Türksat 5B πέρυσι, γίναμε μία από τις σπάνιες χώρες που μπορούσαν να στείλουν 2 δορυφόρους στο διάστημα την ίδια χρονιά. Το διαστημικό ταξίδι του Türksat 5B, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία σήμερα, ξεκίνησε στις 19 Δεκεμβρίου 2021».
Και συνέχισε: «Με το Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα που ξεκινήσαμε, είναι καθήκον μας να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας μας στο διάστημα, όπως και στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα. Λαμβάνουμε μέτρα για να φέρουμε τη χώρα μας στο επίπεδο που της αξίζει, από την ανάπτυξη των δικών μας δορυφόρων έως την αποστολή οχημάτων στη σεληνιακή επιφάνεια, από την εκπαίδευση επιστημόνων σε διεθνή διαστημικά προγράμματα, μέχρι τη διαστημική βιομηχανία».