Μενέντεζ σε υπουργό Εμπορίου ΗΠΑ: Μην στέλνετε όπλα στο Αζερμπαϊτζάν
Shutterstock
Shutterstock

Μενέντεζ σε υπουργό Εμπορίου ΗΠΑ: Μην στέλνετε όπλα στο Αζερμπαϊτζάν

Eπιστολή στην υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο έστειλε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ζητώντας εξηγήσεις για τα διαφαινόμενα σχέδιά της να εξετάσει το ενδεχόμενο χορήγησης άδειας εξαγωγής τουφεκιών στο Αζερμπαϊτζάν, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Με δεδομένες τις τεκμηριωμένες θηριωδίες του Αζερμπαϊτζάν κατά των Αρμενίων και του συνεχιζόμενου αποκλεισμού του Διαδρόμου του Λατσίν από το Μπακού – ο κ. Μενέντεζ προέτρεψε την υπουργό να διασφαλίσει ότι δεν θα σταλούν φονικά όπλα σε πρόσωπα ή οντότητες στο Αζερμπαϊτζάν.

«Η εξαγωγή όπλων σε μια αυταρχική χώρα που διεξάγει πόλεμο εναντίον γειτόνων, αποκόπτει μέσω αποκλεισμού έναν ευάλωτο πληθυσμό και διαπράττει ανεξέλεγκτες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της δεν συνάδει με τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαι κάθετα αντίθετος στην αποστολή οποιουδήποτε φονικού όπλου στο Αζερμπαϊτζάν», αναφέρει ο Ρ. Μενεντεζ,

Παράλληλα, απαιτεί άμεση απάντηση σχετικά με τις εγγυήσεις από το Αζερμπαϊτζάν ότι τα όπλα των ΗΠΑ δεν χρησιμοποιούνται για τη διάπραξη περαιτέρω φρικαλεοτήτων κατά των Αρμενίων και δεν θα βρεθούν στα χέρια κυβερνητικών στρατιωτικών δυνάμεων ή παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Διαβάστε ακόμα:

Μενέντεζ προς Τουρκία: Δεν θα πάρετε F16 όσο συνεχίζετε την επιθετικότητα έναντι της Ελλάδας

Μενέντεζ: Δεν έχω καμία πρόθεση να συμφωνήσω σε πωλήσεις F-16 στην Τουρκία

Ομοβροντία Μενέντεζ κατά Ερντογάν: Είναι «βάναυσος δικτάτορας»