Λευκορωσία: Στην εντατική η φυλακισμένη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης
AP
AP

Λευκορωσία: Στην εντατική η φυλακισμένη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης

Η Μαρία Καλέσνικοβα, ηγετικό στέλεχος των μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, μεταφέρθηκε από τις φυλακές στην εντατική μονάδα ενός νοσοκομείου στην πόλη Γκομέλ, για άγνωστους προς το παρόν λόγους, αναφέρεται στον λογαριασμό στο Telegram του Βίκτορ Μπαμπάρικα, ενός άλλου φυλακισμένου πολιτικού της αντιπολίτευσης.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει πού βρίσκεται η Καλέσνικοβα. Σύμφωνα με τον λογαριασμό στο Telegram, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο τη Δευτέρα.

«Φρικτά νέα. Αγαπημένη μας Μάσα (σ.σ. υποκοριστικό του Μαρία), όλοι ελπίζουμε να γίνεις καλά», έγραψε στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης η εξόριστη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Η 40χρονη Καλέσνικοβα εκτίει ποινή κάθειρξης 11 ετών για την ανάμιξή της στις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του Λουκασένκο μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020. Σύμφωνα με τον λογαριασμό του Μπαμπάρικα στο Telegram, πρόσφατα βρισκόταν σε ένα «κελί τιμωρίας» στη φυλακή, αλλά δεν είναι σαφές πότε οδηγήθηκε εκεί και για πόσο χρονικό διάστημα παρέμεινε εκεί.

Η Καλέσνικοβα ήταν επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαμπαρίκα όταν ο τελευταίος επιχείρησε να κατέβει υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του 2020, απέναντι στον Λουκασένκο. Όταν ο Μπαμπάρικα συνελήφθη πριν από τις εκλογές - και στη συνέχεια καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών για διαφθορά - η Καλέσνικοβα στήριξε την Τιχανόφσκαγια.