Κινητικότητα Σι την επόμενη εβδομάδα για την ρωσο-ουκρανική σύρραξη
AP Photo/Mark Schiefelbein
AP Photo/Mark Schiefelbein

Κινητικότητα Σι την επόμενη εβδομάδα για την ρωσο-ουκρανική σύρραξη

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσε να εμπλακεί περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν στη διπλωματία  γύρω από το Ουκρανικό ζήτημα από την επόμενη εβδομάδα, πραγματοποιώντας το πρώτο του ταξίδι στη Ρωσία και τις πρώτες του συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την εισβολή της Μόσχας.

Αρκετές πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια δήλωσαν στο Reuters ότι ο Σι θα μπορούσε να επισκεφθεί τη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα, ένα ταξίδι νωρίτερα από το αναμενόμενο σε απάντηση σε μια μακροχρόνια πρόσκληση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Τα σχέδιά του να πραγματοποιήσει επίσης βιντεοδιάσκεψη με τον Ζελένσκι ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές, τις οποίες το Reuters δεν ήταν άμεσα σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα.

Οι πηγές που ενημέρωσαν το Reuters για το σχέδιο επίσκεψης του Σι στη Μόσχα αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

«Κατά κανόνα, οι ανακοινώσεις επίσημων επισκέψεων στο εξωτερικό συντονίζονται συγχρονισμένα με αμοιβαία συμφωνία των μερών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Όταν υπάρξει τέτοια ετοιμότητα, θα σας ενημερώσουμε», συμπλήρωσε. 

Μια επίσκεψη του Σι στη Ρωσία θα αποτελούσε σημαντικό γεγονός για τον Πούτιν, ο οποίος παρουσιάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως σύγκρουση με τη συσπειρωμένη δύναμη της Δύσης και έχει μιλήσει συχνά για τα σχέδιά του να φιλοξενήσει τον Σι τους επόμενους μήνες. Η Ρωσία βασίζεται στην Κίνα για να αγοράσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο που δεν μπορεί πλέον να πουλήσει στην Ευρώπη.

Αλλά αν η επίσκεψη του Σι συμπέσει με μια συνάντηση μέσω βίντεο με τον Ζελένσκι, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη μεγαλύτερο πραξικόπημα για τους Ουκρανούς, οι οποίοι θέλουν το Πεκίνο να παραμείνει ουδέτερο αντί να εδραιώσει την υποστήριξή του στη Μόσχα. Ο Ζελένσκι έχει ζητήσει από τον Σι να του μιλήσει.

Η Κίνα έχει αρνηθεί να επιρρίψει ευθύνες για τον πόλεμο, ενώ αντιτίθεται στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Τον Φεβρουάριο παρουσίασε μια πρόταση για ένα ειρηνευτικό σχέδιο, που αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό στη Δύση, αλλά επαινέθηκε στη Μόσχα και χαιρετίστηκε συγκρατημένα από τον Ζελένσκι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει επανειλημμένα από τον περασμένο μήνα ότι πιστεύουν πως η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να εξοπλίσει τη Ρωσία, κάτι που το Πεκίνο αρνείται. Ο Ζελένσκιι έχει πει ότι κάτι τέτοιο θα προσκαλούσε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά επίσης ότι πιστεύει ότι το Πεκίνο έχει επίγνωση τέτοιων κινδύνων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αμφιβάλλει για το ενδεχόμενο αυτό.

Η Κίνα και η Ρωσία σύναψαν μια εταιρική σχέση "χωρίς όρια" τον Φεβρουάριο του 2022, εβδομάδες πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, και οι δύο πλευρές έχουν επανειλημμένα επιβεβαιώσει δημοσίως τη δύναμη των δεσμών τους. Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας επισκέφθηκε τη Μόσχα τον Φεβρουάριο κατά την εβδομάδα της πρώτης επετείου του πολέμου, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ταξίδεψε στο Κίεβο.