Κίνα: «Τεράστιος» ο αριθμός των θανάτων - Το 70% στη Σαγκάη έχει νοσήσει
AP
AP

Κίνα: «Τεράστιος» ο αριθμός των θανάτων - Το 70% στη Σαγκάη έχει νοσήσει

Η διάσταση της εξάπλωσης του κορονοιού στην Κίνα και των θανάτων δεν μπορεί πια να κρυφτεί. Κινέζοι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι ο συνολικός αριθμός θανάτων που σχετίζονται με τον Covid στη χώρα είναι «τεράστιος», με έναν από τους γιατρούς να υποστηρίζει ότι το 70% των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της Σαγκάης είναι πιθανό να έχουν μολυνθεί από κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι στον τομέα της Υγείας παραδέχτηκαν σε τηλεοπτική τους εμφάνιση ότι υπάρχει αύξηση «στα κρούσματα ή στους θανάτους» από κορονοϊό, σε μια σπάνια παραδοχή για τη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσουν την κατάσταση, ισχυρίστηκαν ότι η αύξηση είναι ανάλογη με αυτή που παρατηρείται και στις άλλες χώρες.

Ο Jiao Yahui, αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, σε μια σπάνια παραδοχή δήλωσε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα China Central Television: "Έχουμε μια τεράστια βάση, οπότε αυτό που αισθάνεται ο κόσμος είναι ότι τα σοβαρά κρούσματα, τα κρίσιμα κρούσματα ή οι θάνατοι αυξάνονται.

'Όσον αφορά αυτό το κύμα, αυτό που ο κόσμος έχει αισθανθεί είναι ο απόλυτος αριθμός και όχι το χαμηλό ποσοστό [των θανάτων στο σύνολο των λοιμώξεων]. Σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, οι αιχμές των λοιμώξεων που αντιμετωπίζουμε σε όλη τη χώρα δεν είναι ασυνήθιστες".

Ο Tong Zhaohui, αντιπρόεδρος του νοσοκομείου Chaoyang στο Πεκίνο, συμφώνησε ότι ο αριθμός ήταν μεγάλος, αλλά δήλωσε ότι το σχετικό ποσοστό των θανάτων μπορεί να εξακολουθεί να είναι χαμηλό. 'Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι γύρω σας έχουν μολυνθεί αλλά πόσοι έχουν αναπτύξει κρίσιμα περιστατικά ή πνευμονία. Νομίζω ότι όλοι έχουν την ιδέα', είπε.

Ο Chen Erzhen, αντιπρόεδρος του νοσοκομείου Ruijin και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την Covid στη Σαγκάη, εκτίμησε ότι η πλειοψηφία των 25 εκατομμυρίων ανθρώπων της πόλης μπορεί να έχει μολυνθεί.

Διαβάστε επίσης: Έξαρση Covid στην Κίνα: Ποιοι παράγοντες προκαλούν ανησυχία