Κίνα: Η πόλη Σιάν επιστρέφει σε lockdown λόγω έξαρσης της γρίπης
Wikipedia / Creative Commons
Wikipedia / Creative Commons

Κίνα: Η πόλη Σιάν επιστρέφει σε lockdown λόγω έξαρσης της γρίπης

Μια κινεζική πόλη, η Σιάν, θα επιβάλει lockdown και κλείσιμο σχολείων και επιχειρήσεων ως μέρος του σχεδίου της για τον περιορισμό των κρουσμάτων γρίπης, προκαλώντας ανησυχία στους πολίτες για επιστροφή στους περιορισμούς της Covid-19, που έχουν καταστρέψει οικονομικά τη χώρα.

Με την Κίνα να «βλέπει» μια αναζωπύρωση της γρίπης μετά την επανεμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού, η πόλη Σιάν εκπόνησε ένα σχέδιο αντιμετώπισης που επιτρέπει στην κυβέρνηση να κλειδώνει περιοχές της πόλης εάν οι εξάρσεις είναι σοβαρές. Οι αξιωματούχοι θα μπορούν επίσης να κλείνουν σχολεία, χώρους διασκέδασης και επιχειρήσεις, εάν η εξάπλωση της κοινότητας φτάσει σε οξύ επίπεδο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το σχέδιο προσέλκυσε σημαντικά σχόλια στο Διαδίκτυο, με χρήστες από όλη τη χώρα να εκφράζουν την ανησυχία τους ότι σηματοδοτεί την επιστροφή στις πολιτικές «μηδενικής Covid» (zero Covid), την απολυταρχική πολιτική πανδημίας της Κίνας που έπληξε την οικονομία και προκάλεσε κοινωνικές αναταραχές προτού εγκαταλειφθεί αιφνιδιαστικά τον Δεκέμβριο. 

Η Σιάν, μια πόλη όπου ζουν περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι, αποκλείστηκε για ένα μήνα το 2021 για να κατασταλεί η πανδημία της Covid-19, με τους κατοίκους να μην μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους. Δύο νοσοκομεία έκλεισαν αφού η αυστηρή επιβολή των περιορισμών του ιού οδήγησε σε θανάτους ασθενών.

Ενώ η πανδημία της Covid-19 στη χώρα έχει υποχωρήσει μετά την ξαφνική εγκατάλειψη των περισσότερων περιορισμών από την κυβέρνηση στις αρχές Δεκεμβρίου, η αύξηση των κρουσμάτων γρίπης αναγκάζει ορισμένα σχολεία να αναστείλουν τα μαθήματα, καθώς τα παιδιά αρρωσταίνουν και τα αντιιικά φάρμακα για τη γρίπη είναι σε έλλειψη.

Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο για τις υγειονομικές αρχές και τις τοπικές κυβερνήσεις στην Κίνα να καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση στελεχών γρίπης με πανδημικό δυναμικό. Οι λεπτομέρειες που καθορίστηκαν στη Σιάν αντικατοπτρίζουν παρόμοιες οδηγίες που εκδόθηκαν πριν από την εμφάνιση της Covid-19 και του αγώνα για τον περιορισμό της.