Κατηγορεί τις ΗΠΑ για «μπούλινγκ» κατά της Τουρκίας ο Ιμπραήμ Καλίν

Κατηγορεί τις ΗΠΑ για «μπούλινγκ» κατά της Τουρκίας ο Ιμπραήμ Καλίν

«Οι ΗΠΑ διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν την Τουρκία στο σύνολό της. Το σύνολο του τουρκικού λαού είναι ενάντια στις πολιτικές των ΗΠΑ που αγνοούν τις νόμιμες απαιτήσεις ασφαλείας της Τουρκίας», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν προσθέτοντας ότι «οι απειλές, οι κυρώσεις και ο εκφοβισμός κατά της Τουρκίας δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Αντίθετα Θα αυξήσει μόνο την αποφασιστικότητα της Τουρκίας, ενώ θα απομονώσουν περαιτέρω τις ΗΠΑ τόσο έναντι της Τουρκίας όσο και έναντι της διεθνούς σκηνής»

Το άρθρο του που δημοσιεύει η εφημερίδα Daily Sabah, εμφανίζεται μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ για τους δασμούς στις εισαγωγές τούρκικων προϊόντων σε αλουμίνιο και χάλυβα και την ίδια μέρα με το αντίστοιχο άρθρο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στους The New York Times κατά των ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στην τουρκική λίρα που χάνει αξία έναντι του δολαρίου ΗΠΑ σημείωσε ότι αποτελεί πρόκληση που όμως η Τουρκία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει. Και σημείωσε: «Το ζήτημα, ωστόσο, είναι μεγαλύτερο από έναν πόλεμο συναλλάγματος. Η απόφαση της κυβέρνησης Trump να επιβάλει κυρώσεις σε δύο Τούρκους υπουργούς για το θέμα του πάστορα Μπράνσον, ο οποίος είναι κατ ''οίκον περιορισμό στην Τουρκία για τρομοκρατικές επιθέσεις, έχει ένα υποβαθμίσει τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ»

Υποστηρίζει ακόμη ότι «οι προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για επίλυση αυτού του ζητήματος μέσω διπλωματικών οδών απορρίφθηκαν από την αμερικανική πλευρά. Οι καλές προθέσεις της Τουρκίας και οι προσανατολισμένες προς το αποτέλεσμα προσεγγίσεις έχουν παραγκωνιστεί από τις ιδεολογικές αντιλήψεις και την συμπεριφορές και την προσέγγιση τύπου «αυτό που θέλω εγώ να γίνει ή τίποτα» του Λευκού Οίκου του Τραμπ» σημείωσε ο τούρκος αξιωματούχος.

Εξέφρασε την αντίληψη ότι η κυβέρνηση Trump ενεπλάκη σε διαμάχες με τον Καναδά, το Μεξικό, την Κούβα, την Κίνα, τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ, τη Γερμανία και άλλες χώρες για κυρίως οικιακούς λόγους και αυτό έχει καταστρέψει την αξιοπιστία των ΗΠΑ ως αξιόπιστου εταίρου και σύμμαχου». «Η αντίληψη δεν είναι διαφορετική στην Τουρκία», επισημαίνει.