Ισραήλ κατά Ρωσίας: Σκανδαλώδης η δήλωση Λαβρόφ για «εβραϊκές ρίζες του Χίτλερ»

Ισραήλ κατά Ρωσίας: Σκανδαλώδης η δήλωση Λαβρόφ για «εβραϊκές ρίζες του Χίτλερ»

Το Ισραήλ κατήγγειλε τη Δευτέρα τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι υπαινίχθηκε ότι ο ηγέτης των Ναζί Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκές ρίζες και απαίτησε από τη Μόσχα να ζητήσει συγγνώμη γι' αυτές τις δηλώσεις.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιάιρ Λαπίντ, δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ότι ο Ρώσος πρεσβευτής θα κληθεί για μια «δύσκολη συζήτηση» σχετικά με τα σχόλια, τα οποία έκανε ο Λαβρόφ την Κυριακή σε συνέντευξή του στην ιταλική τηλεόραση.

«Είναι μια ασυγχώρητη, σκανδαλώδης δήλωση, ένα τρομερό ιστορικό λάθος και αναμένουμε μια συγγνώμη», είπε ο Λάπιντ στον ειδησεογραφικό ιστότοπο YNet. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τη ρωσική πρεσβεία.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, δήλωσε ότι όσοι χρησιμοποιούν το Ολοκαύτωμα για πολιτικούς λόγους πρέπει να σταματήσουν τονίζοντας ότι οι ισχυρισμοί του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών περί εβραϊκής ρίζας του Χίτλερ είναι «ψέμα». 

«Τέτοια ψέματα έχουν στόχο να κατηγορήσουν ίδιους τους Εβραίους για τα πιο ανατριχιαστικά εγκλήματα στην Ιστορία που διαπράχτηκαν εναντίον τους», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ο Μπένετ 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του στο ιταλικό κανάλι Rete 4, ο Λαβρόφ ρωτήθηκε πώς η Ρωσία θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι έπρεπε να «αποναζιστικοποιήσει» την Ουκρανία αφού ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, είναι Εβραίος.

«Όταν λένε «τι είδους ναζισμός είναι αυτός αν είμαστε Εβραίοι», νομίζω ότι και ο Χίτλερ είχε εβραϊκή καταγωγή, οπότε δεν σημαίνει τίποτα», είπε ο Λαβρόφ, μιλώντας μέσω Ιταλού διερμηνέα. «Εδώ και πολύ καιρό ακούμε τον σοφό εβραϊκό λαό να λέει ότι οι μεγαλύτεροι αντισημιτιστές είναι οι ίδιοι οι Εβραίοι», πρόσθεσε.

Ο Ντάνι Νταγιάν, πρόεδρος του ισραηλιτικού μνημείου Γιαντ Βασσεμ αποκάλεσε τα σχόλια του Λαβρόφ «προσβολή και σοβαρό πλήγμα για τα θύματα του πραγματικού Ναζισμού» και τον κατηγόρησε για διασπορά «αντισημιτικής θεωρίας συνομιλίας χωρίς βάση»