Ισραήλ: Εξετάζεται νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή φόρου 80% στις ξένες ΜΚΟ
Shutterstock
Shutterstock

Ισραήλ: Εξετάζεται νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή φόρου 80% στις ξένες ΜΚΟ

Νομοσχέδιο για την επιβολή φόρου ύψους 80% στις μη κυβερνητικές οργανώσεις που λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησής τους από ξένες οντότητες άρχισε να συζητά τη Δευτέρα (05/05) κοινοβουλευτική επιτροπή στο Ισραήλ, με στόχο να περιοριστεί η ξένη επιρροή στο κράτος.

Ειδικότερα, με βάση το νομοσχέδιο, αυτές οι ΜΚΟ δεν θα έχουν το δικαίωμα να προσφεύγουν σε ισραηλινά δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ όμως θα έχει τη δυνατότητα να τους χορηγεί απαλλαγή από τον φόρο.

Θα εξαιρεθούν από τη φορολόγηση οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το ισραηλινό κράτος και εκείνες με ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των 100.000 σέκελ (περίπου 27.000 ευρώ).

Η συζήτηση στην Επιτροπή Συντάγματος, Νόμου και Δικαιοσύνης της Κνεσέτ ήταν κατά διαστήματα έντονη. Η επιτροπή εξετάζει το νομοσχέδιο ώστε να προωθηθεί για μια πρώτη ανάγνωση στην ολομέλεια του κοινοβουλίου.

«Ο νόμος αυτός θα διαφυλάξει το εβραϊκό κράτος και το δημοκρατικό καθεστώς και θα μπλοκάρει την καταχρηστική ξένη παρέμβαση», είπε ο Άριελ Κάλνερ, ο εισηγητής του νομοσχεδίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Ο Κάλνερ ανέφερε ότι από το 2012 μέχρι το 2024 στάλθηκαν 1,3 δισ. σέκελ από το εξωτερικό προς 83 ισραηλινές οργανώσεις – κατά μέσο όρο η χρηματοδότησή τους έφτανε τα 300.000 σέκελ ημερησίως.

«Οι πόροι αυτοί δεν προορίζονται για κοινωνικά, εκπαιδευτικά ή αναπτυξιακά προγράμματα αλλά κυρίως για να επηρεάσουν την ισραηλινή πολιτική μέσω του δικαστικού συστήματος, των μέσων ενημέρωσης και της διεθνούς σκηνής», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «το μέλλον του κράτους του Ισραήλ θα πρέπει να χαραχθεί από τους Ισραηλινούς πολίτες, όχι από ξένες κυβερνήσεις».