Ισπανία: Διευρύνεται η χορήγηση αναμνηστικής δόσης και στους άνω των 40 ετών

Ισπανία: Διευρύνεται η χορήγηση αναμνηστικής δόσης και στους άνω των 40 ετών

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να διευρύνει σταδιακά την πρόσβαση σε μια τρίτη αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της Covid-19 στους άνω των 40 ετών, προκειμένου να αυξηθεί η προστασία τους απέναντι στην αναζωπύρωση της επιδημίας.

Η Επιτροπή δημόσιας υγείας "ενέκρινε τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης" για τους ανθρώπους αυτούς, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας χωρίς να διευκρινίζει πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού.

"Αυτό θα γίνει σταδιακά", με στόχο κατ΄αρχάς τους άνω των 50 ετών, εξηγεί το υπουργείο, και μόνο όσοι έλαβαν τη δεύτερη δόση πριν από περισσότερους από έξι μήνες θα μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση.

Μέχρι τώρα, η Ισπανία χορηγούσε τρίτη δόση σε ανθρώπους άνω των 60 ετών καθώς και σε επαγγελματίες της υγείας ή σε ανοσοκατεσταλμένους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Η χορήγηση της τρίτης δόσης επισπεύσθηκε τις τελευταίες ημέρες στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών που είναι αντιμέτωπες με μια ισχυρή αναζωπύρωση των μολύνσεων COVID-19 η οποία συνδέεται κυρίως με την αύξηση της παραλλαγής Όμικρον.

Οι κανόνες χορήγησης της αναμνηστικής δόσης διαφέρουν ωστόσο από χώρα σε χώρα. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, η αναμνηστική δόση είναι διαθέσιμη στο σύνολο του ενήλικου πληθυσμού πέντε μήνες μετά την τελευταία δόση.