Ιρανός ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ «πρέπει να ελέγξουν το Ισραήλ» αν θέλουν να αποφύγουν έναν περιφερειακό πόλεμο

Ιρανός ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ «πρέπει να ελέγξουν το Ισραήλ» αν θέλουν να αποφύγουν έναν περιφερειακό πόλεμο

Προειδοποίηση κατά των ΗΠΑ έκανε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν: οι ΗΠΑ «πρέπει να ελέγξουν το Ισραήλ», αν θέλουν να αποφύγουν έναν περιφερειακό πόλεμο, όπως δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών από τη Βηρυτό, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. Το Ιράν επιθυμεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του Λιβάνου, προσέθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η Αμερική θέλει να επιτρέψει στο Ισραήλ να καταστρέψει τη Γάζα και αυτό είναι σοβαρό λάθος. Αν οι Αμερικανοί επιθυμούν να αποφύγουν ο πόλεμος να εξαπλωθεί στην περιοχή, πρέπει να ελέγξουν το Ισραήλ. Αν δεν σταματήσουν τα ισραηλινά εγκλήματα, δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί», τόνισε ο Αμίρ Αμπντολαχιάν μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ωστόσο ο Ιρανός υπουργός υπογράμμισε ότι «η ασφάλεια και η ειρήνη του Λιβάνου είναι σημαντικές για εμάς», την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο το λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ, σύμμαχος του Ιράν, να ανοίξει νέο μέτωπο εναντίον του Ισραήλ.

Οι δηλώσεις του Αμίρ Αμπντολαχιάν έγιναν την ώρα που το Ισραήλ φαίνεται να ετοιμάζει επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας σε απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς.

Ο Ιρανός υπουργός έφρασε χθες, Πέμπτη, στη Βηρυτό, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και με τον επικεφαλής της λιβανέζικης κυβέρνησης Νατζίμπ Μικάτι.

Τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι ενδέχεται να ανοίξει δεύτερο μέτωπο, στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, αν η Χεζμπολάχ αποφασίσει να επέμβει στη σύρραξη. Από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου, η εμπλοκή του λιβανέζικου κινήματος από τον νότιο Λίβανο είναι περιορισμένη, με μερικούς βομβαρδισμούς εναντίον ισραηλινών θέσεων στο βόρειο Ισραήλ προκειμένου να υποστηρίξει τη Χαμάς.