Ιαπωνία: Αριθμός ρεκόρ θανάτων από κορονοϊό
AP
AP

Ιαπωνία: Αριθμός ρεκόρ θανάτων από κορονοϊό

Πριν το τέλος του 2022 η Ιαπωνία «καυχιόταν» για το χαμηλό ποσοστό θανάτων που καταγράφει από κορονοϊό. Τα δεδομένα άλλαξαν, με τη χώρα να αποτυπώνει το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων που οφείλονται σε Covid, αν και εφάρμοσε αυστηρούς περιορισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εξακολουθώντας να δίνει έμφαση στη χρήση μάσκας.

Η Ιαπωνία έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών σε θανάτους από κορονοϊό στις 20 Ιανουαρίου του 2023, ξεπερνώντας το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Με τη χαλάρωση των περιορισμών η χαμηλή ανοσία του πληθυσμού στον ιό μπορεί να προκαλέσει έξαρση των λοιμώξεων, όπως δηλώνουν επιστήμονες.

Καθώς οι περισσότεροι από τους τελευταίους θανάτους από Covid είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα, διαπιστώνεται ότι η κατάληξη των ασθενών δεν οφείλεται σε πνευμονία και νοσηλεία στις ΜΕΘ, όπως γινόταν στο αρχικό κύμα της πανδημίας.

Επιπλέον, πριν την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, οι θάνατοι από Covid εντοπίζονταν κυρίως σε πόλεις όπως το Τόκιο και η Οσάκα, αλλά τώρα υπάρχουν κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε ο Δρ. Οσιτάνι, ο οποίος επιτέλεσε περιφερειακός σύμβουλος του ΠΟΥ για την επιτήρηση και την αντιμετώπιση μεταδοτικών ασθενειών.

Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία είναι η γηραιότερη κοινωνία στον κόσμο με βάση διάφορες μετρήσεις και το ποσοστό των ηλικιωμένων αυξάνεται κάθε χρόνο από το 1950.

 

Πηγή: BBC