Ιταλία: Η κυβέρνηση ανανέωσε το νόμο για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία το 2023

Ιταλία: Η κυβέρνηση ανανέωσε το νόμο για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία το 2023

Το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας ενέκρινε την Πέμπτη διάταγμα που της επιτρέπει να συνεχίσει να προμηθεύει την Ουκρανία με όπλα για ολόκληρο τον επόμενο χρόνο χωρίς να ζητά επίσημη έγκριση από το κοινοβούλιο για κάθε νέα αποστολή, δήλωσαν κυβερνητικές πηγές μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η κίνηση ακολουθεί τις διαβεβαιώσεις της νέας πρωθυπουργού Giorgia Meloni ότι η κυβέρνησή της θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Κίεβο παρά τις προστριβές για το θέμα εντός του κυβερνώντος δεξιού συνασπισμού.

Το διάταγμα που είδε το Reuters, το οποίο ισχύει άμεσα αλλά απαιτεί ψηφοφορία επιβεβαίωσης στο κοινοβούλιο εντός δύο μηνών, επεκτείνει τη συμφωνία που εισήγαγε ο πρώην πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, η οποία διαφορετικά θα έληγε στις 31 Δεκεμβρίου.

Οι λεπτομέρειες των στρατιωτικών προμηθειών της Ιταλίας στην Ουκρανία είναι εμπιστευτικές, αλλά τον περασμένο μήνα ένας αξιωματούχος του κυβερνητικού συνασπισμού είπε στο Reuters ότι η Ρώμη ετοίμαζε μια νέα αποστολή, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας που είχε ζητήσει το Κίεβο.

Την Πέμπτη, η εφημερίδα La Repubblica ανέφερε ότι η Ιταλία θα δώσει στην Ουκρανία τέσσερις μπαταρίες του αντιαεροπορικού συστήματος «παλιάς γενιάς» Aspide, με 18 πυραύλους ο καθένας, με ραντάρ. Η αποστολή θα μπορούσε να εγκριθεί στα τέλη Δεκεμβρίου ή στις αρχές Ιανουαρίου, ανέφερε η εφημερίδα.

Ενώ η Μελόνι είναι ένθερμος υποστηρικτής του Κιέβου, οι σύμμαχοί της Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας και Σίλβιο Μπερλουσκόνι της Forza Italia ήταν πολύ πιο διφορούμενοι λόγω των ιστορικών δεσμών τους με τη Ρωσία και τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση προσπάθησε να επεκτείνει τον νόμο για την προμήθεια όπλων της Ουκρανίας μέσω τροποποίησης ενός άσχετου διατάγματος που πέρασε από το κοινοβούλιο, αλλά υποχώρησε μετά από καταγγελίες της αντιπολίτευσης