Η άνοδος της ακροδεξιάς και τα οφέλη για Ρωσία - Κίνα
Shutterstock
Shutterstock
CNN - Ευρωεκλογές

Η άνοδος της ακροδεξιάς και τα οφέλη για Ρωσία - Κίνα

Περισσότερο ευάλωτη σε αντίπαλα κράτη που επιδιώκουν να τη βλάψουν θα γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για υψηλά ποσοστά των δεξιών λαϊκιστών στις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

Οι ανησυχίες των Ευρωπαίων αξιωματούχων εντείνονται λαμβάνοντας υπ' όψιν τα στοιχεία δημοσκοπήσεων κατά τα οποία οι ακροδεξιοί βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (MEP) θα μπορούσαν να έχουν αρκετές έδρες ώστε, από κοινού, να εμποδίσουν την ψήφιση της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργώντας έναν τεράστιο πονοκέφαλο για την Ένωση στο σύνολό της.

Σύμφωνα με το CNNi, όσο σημαντική και αν μπορεί να γίνει αυτή η μετατόπιση για τον επηρεασμό των πιο ισχυρών ανθρώπων στις Βρυξέλλες και την κατεύθυνση του μπλοκ των 27, οι αξιωματούχοι ανησυχούν τώρα για τον αντίκτυπο που θα έχει αυτό στην ασφάλεια της ΕΕ.

Η πρόσφατη σύλληψη ενός Γερμανού υπηκόου που εργαζόταν ως βοηθός ενός ακροδεξιού ευρωβουλευτή ως ύποπτος για κατασκοπεία για λογαριασμό της Κίνας, έχει ενισχύσει τους φόβους ότι η σημαντική εισροή ευρωσκεπτικιστών, αντι-καθεστωτικών προσωπικοτήτων που έχουν ζήσει ζωή στο περιθώριο της κυρίαρχης πολιτικής, θα σημάνει πολλούς εύκολους στόχους για τα αντίπαλα κράτη.

«Οι εκλεγμένοι λαϊκιστές είναι μοναδικά ελκυστικοί για τους κακόβουλους δρώντες για δύο λόγους», δήλωσε ο James Shires, συνδιευθυντής της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Έρευνας για τις Συγκρούσεις στον Κυβερνοχώρο, και διευκρίνισε:

«Πρώτον, είναι αντι-καθεστωτικές προσωπικότητες που δεν εμπιστεύονται τους θεσμούς ή τις δομές μέσα στις οποίες εργάζονται τώρα. Είναι δύσκολο να κάνεις το άλμα από το να πιστεύεις ότι υπάρχει μια συνωμοσία του κατεστημένου εναντίον σου στο να συνεργάζεσαι με αυτούς τους θεσμούς για την αντιμετώπιση των απειλών ασφαλείας. Δεύτερον, σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχει ενστικτώδης ευθυγράμμιση με κράτη όπως η Κίνα ή η Ρωσία. Συμφωνούν μαζί τους σε ορισμένους τομείς και είναι επιρρεπείς να προβάλλουν απόψεις, ακόμη και να παραπληροφορούν, για λογαριασμό τους».

Ανησυχητική η εισροή λαϊκιστών στο Ευρωκοινοβούλιο

Αν και παράγοντες που προσπαθούν να επηρεάσουν τους πολιτικούς δεν είναι κάτι καινούργιο, η εισροή λαϊκιστών σε ένα θεσμό όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτή ακριβώς τη στιγμή, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Ένα σημείο που επισημαίνουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας είναι ότι αυτά τα μικρότερα, νεότερα κόμματα δεν έχουν μεγάλη εμπειρία στη συνεργασία με τις υπηρεσίες ασφαλείας, ούτε καν έχουν μεγάλη εμπειρία – ή και ενδιαφέρον – στον έλεγχο των δικών τους υποψηφίων ή στελεχών.

Το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν διαθέτει μονάδα που να ελέγχει τους βουλευτές και βασίζεται στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ που στέλνουν ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.

«Για ορισμένες χώρες, η διαδικασία αυτή διαρκεί έξι μήνες, ενώ σε άλλες μπορεί να διαρκέσει δύο χρόνια», δήλωσε στο CNN ανώτερη πηγή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Μεγάλο μέρος των συνθηκών της ΕΕ δεν ισχύει για τις υπηρεσίες ασφαλείας, οπότε έχουμε πολύ μικρή κεντρική εποπτεία. Μπορούμε να κάνουμε ελέγχους ποινικού μητρώου, αλλά, θα σοκαριστείτε αν μάθετε, οι περισσότεροι κατάσκοποι δεν έχουν ενεργό ποινικό μητρώο».

Ομιλία στο ευρωκοινοβούλιο

Τι ζημιά μπορεί να κάνει στην πραγματικότητα ένας ευρωβουλευτής όταν εκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να σπείρει κανείς τον όλεθρο μέσα από το σύστημα, αλλά δύο ξεχωρίζουν ιδιαίτερα. Η πρώτη είναι πιο αθώα και αφορά στη δυνατότητα των ευρωβουλευτών  να εκφωνούν ομιλίες στο κοινοβούλιο, οι οποίες καταγράφονται, αποκόπτονται και προωθούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί Βρετανοί πρώην ευρωβουλευτές χρησιμοποίησαν αυτές τις ομιλίες με μεγάλη επιτυχία μεταξύ 2010 και 2016 ως τρόπο διάδοσης του ευρωσκεπτικισμού στη Βρετανία. Αυτό τελικά έπαιξε ρόλο στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Εάν οι ευρωβουλευτές θέλουν να παραπληροφορήσουν σχετικά με τους στόχους των κρατών που είναι εχθρικά διακείμενα προς την ΕΕ, έχουν απόλυτο δικαίωμα να το κάνουν. Μπορούν να σηκωθούν και να καταγγείλουν την υποστήριξη της Ευρώπης προς την Ουκρανία, να διαμαρτυρηθούν κατά του ισότιμου γάμου και της κλιματικής αλλαγής, όλα αυτά για να υπονομεύσουν τις ιδέες της Δύσης και να σπείρουν τη διχόνοια. Εν γνώσει τους ή εν αγνοία τους, δεν έχει σημασία: Εάν ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα ενός εχθρικού κράτους, ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα ενός εχθρικού κράτους.

Αυτό είναι δύσκολο για την ΕΕ, διότι, εκτός αν ένας ευρωβουλευτής πληρώνεται απευθείας από ένα ξένο κράτος για να ασκεί λόμπι και να λέει ψέματα για λογαριασμό του, αυτό είναι απολύτως νόμιμο.

«Κάποιος μπορεί να είναι “πουτινιστής” και αυτό είναι αποδεκτό – με την έννοια ότι έχει δικαίωμα στη γνώμη του. Γίνεται θέμα μόνο αν συνεργάζονται με ξένες δυνάμεις για να προωθήσουν την ατζέντα τους. Διαφορετικά, είναι δημοκρατικά θεμιτό να έχουν άποψη και να την εκφράζουν στο Κοινοβούλιο», δήλωσε στο CNNi πηγή της ΕΕ για θέματα ασφαλείας. 

Παράνομα μέσα

Ο δεύτερος σημαντικός τρόπος με τον οποίο ένας ευρωβουλευτής ή μέλος του προσωπικού του θα μπορούσε να βλάψει την ΕΕ προς όφελος ενός εχθρικού κράτους είναι με παράνομα μέσα. Η διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών στις οποίες έχουν πρόσβαση, η βοήθεια στο να γίνουν κυβερνοεπιθέσεις, η κλοπή εγγράφων και η παράδοσή τους σε ξένους παράγοντες – αυτό που θεωρείται πιο κλασική κατασκοπεία.

Μεταξύ των 27 κρατών μελών – τα οποία διαθέτουν πρεσβείες, πολλαπλά θεσμικά όργανα, εκατοντάδες εκλεγμένους αξιωματούχους και χιλιάδες μέλη του προσωπικού – οι Βρυξέλλες είναι ένα μέρος όπου κυκλοφορούν πολλές πληροφορίες που άπτονται σε ευαίσθητα ζητήματα και δεδομένα. Αρκετές από αυτές διαρρέουν.

Οτιδήποτε, από τα μελλοντικά σχέδια της ΕΕ μέχρι τα προσωπικά στοιχεία των ατόμων, θα μπορούσε να είναι πολύτιμο για όσους επιθυμούν να κάνουν κακό στην ΕΕ. Ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε στο CNNi ότι αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία τώρα που η Ευρώπη αναλαμβάνει πιο σοβαρή και άμεση δράση στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας ως απάντηση στην πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Καθώς οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να λαμβάνονται όλο και πιο σοβαρά υπόψη ως διπλωματικός παράγοντας, η ίδια η ασφάλειά τους θα δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από διεθνείς αντιπάλους. Το κατά πόσον λαμβάνει επαρκή μέτρα για να σταματήσει όσους θέλουν να της κάνουν κακό εξαρτάται αποκλειστικά από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της.