Χιλή: Μετανάστες από τη Βενεζουέλα σκοτώθηκαν σε πυρκαγιά (vid)
YouTube/T13
YouTube/T13

Χιλή: Μετανάστες από τη Βενεζουέλα σκοτώθηκαν σε πυρκαγιά (vid)

Δεκατέσσερις μετανάστες από τη Βενεζουέλα, ανάμεσά τους οκτώ παιδιά, έχασαν τη ζωή τους χθες Δευτέρα όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε παραγκούπολη στην Κορονέλ, στη νότια Χιλή, ανακοίνωσε η δημοτική αρχή.

«Έχουμε τη λύπη να ανακοινώσουμε τον θάνατο 14 κατοίκων της κοινότητάς μας. Πρόκειται για τα μέλη τριών οικογενειών, οκτώ ανήλικα, έξι ενήλικα, τα οποία χάθηκαν εξαιτίας πυρκαγιάς η οποία κατέστρεψε τα σπίτια τους», δήλωσε στον Τύπο ο Χαβιέρ Βαλένσια, ο αντιδήμαρχος της Κορονέλ, πόλης που απέχει 530 χιλιόμετρα νότια από την πρωτεύουσα Σαντιάγο.

Τα θύματα ήταν μέλη «οικογενειών από τη Βενεζουέλα», που ζούσαν σε κατάσταση ακραίας επισφάλειας, πρόσθεσε ο αιρετός.

Ήταν «πολύ δύσκολο οι υπηρεσίες διάσωσης (...) να μπορέσουν να τους βοηθήσουν», εξήγησε ο κ. Βαλένσια.

Τα αίτια της καταστροφής μένει να εξακριβωθούν, όμως κατά τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, η πυρκαγιά οφειλόταν σε θερμαντικό μέσο που χρησιμοποιούσαν τα θύματα.

Εξαιτίας της πολιτικοοικονομικής κρίσης στη Βενεζουέλα από το 2017, ο αριθμός των μεταναστών από τη χώρα αυτή αυξήθηκε πολύ στη Χιλή.

Χιλιάδες έφθασαν με τα πόδια μέσω της Βολιβίας ή του Περού, μέσω μυστικών διαδρομών και περασμάτων, και οι αφίξεις συνέχισαν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πολλοί μετανάστες αναγκάζονται να διαμένουν σε παραγκουπόλεις, σε αυτοσχέδια οικοδομήματα σε οικόπεδα χωρίς άδειες δόμησης. Σε αυτές τις συνθήκες, πυρκαγιές και δυστυχήματα είναι συχνά.