Γροιλανδία: Βροχή αντί για χιόνι για πρώτη φορά πάνω από το παγοκάλυμμα

Γροιλανδία: Βροχή αντί για χιόνι για πρώτη φορά πάνω από το παγοκάλυμμα

Για πρώτη φορά στα χρονικά, η χιονόπτωση το Σάββατο πάνω από το παγοκάλυμμα Γροιλανδίας – περίπου δύο μίλια πάνω από το επίπεδο της θάλασσας – έπεσε ως βροχή και όχι ως χιόνι. Η βροχή έπεσε κατά τη διάρκεια ενός εξαιρετικά ζεστού τριημέρου στη Γροιλανδία όταν οι θερμοκρασίες ήταν κατά 18 βαθμούς υψηλότερες από το μέσο όρο, κατά τόπους.

Σύμφωνα με το Εθνικών Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου, ήταν η πιο έντονη βροχόπτωση στην κορυφή από τότε που άρχισε η καταγραφή το 1950. Η ποσότητα της μάζας πάγου που χάθηκε την Κυριακή ήταν επτά φορές μεγαλύτερη από τον ημερήσιο μέσο όρο για αυτή την εποχή του έτους.

Ο Τεντ Σκάμπος ανώτερος ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, δήλωσε ότι αυτό αποτελεί απόδειξη ότι η Γροιλανδία θερμαίνεται γρήγορα και επικίνδυνα. «Αυτό είναι πρωτοφανές», δήλωσε στο CNN. 

Από στον σταθμό του Εθνικού Επιστημονικού Ιδρύματος της Γροιλανδίας, το οποίο βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της παγωμένης βουνοκορυφής, οι επιστήμονες μπορούν να παρατηρούν τον αρκτικό καιρό και τις αλλαγές στον πάγο από το 1989. Η πλειοψηφία της βροχής του Σαββατοκύριακου έπεσε από τη νοτιοανατολική ακτή της Γροιλανδίας μέχρι τον σταθμό Summit.

Λόγω της σημαντικής βροχόπτωσης, οι εργασίες στο Σταθμό Κορυφής θα πρέπει να αλλάξουν, όπως δήλωσε η  Τζένιφερ Μέρσερ, υπεύθυνη προγράμματος για το Γραφείο Πολικών Προγραμμάτων του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών, στο CNN.

«Τα αυξανόμενα καιρικά φαινόμενα, όπως η τήξη, οι ισχυροί άνεμοι και τώρα η βροχή, τα τελευταία 10 χρόνια έχουν συμβεί εκτός του φυσιολογικού ορίου», δήλωσε η Μέρσερ «Και αυτά φαίνεται να συμβαίνουν όλο και περισσότερο».

Κλιματική αλλαγή

Καθώς η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή θερμαίνει τον πλανήτη, αυξάνονται οι θερμοκρασίες και η απώλεια πάγου έχει αυξηθεί ραγδαία. Τον Μάιο, οι ερευνητές ανέφεραν ότι ένα σημαντικό μέρος του πάγου της Γροιλανδίας πλησίαζε ένα σημείο καμπής, μετά το οποίο η επιταχυνόμενη τήξη θα ήταν αναπόφευκτη, ακόμη και αν σταματούσε η υπερθέρμανση του πλανήτη. Μια σημαντική έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καύση ορυκτών καυσίμων οδήγησε στο λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες.