Γουίτκοφ: Επισκέπτεται σήμερα τη Γάζα
(AP Photo/Jacquelyn Martin)
(AP Photo/Jacquelyn Martin)

Γουίτκοφ: Επισκέπτεται σήμερα τη Γάζα

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ αναμένεται σήμερα να επισκεφτεί τη Λωρίδα της Γάζας, για να επιθεωρήσει κέντρα διανομής βοήθειας και να συναντήσει κάποιους κατοίκους.

Θα πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του κ. Γουίτκοφ στη Λωρίδα της Γάζας που ανακοινώνεται δημόσια. Είχε πάει ήδη τον Ιανουάριο, καθώς εφαρμοζόταν ακόμη η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στη Χαμάς και τον στρατό του Ισραήλ, που τερματίστηκε τη 18η Μαρτίου.

Όπως είπε χθες η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας ο κ. Γουίτκοφ και ο Αμερικανός πρεσβευτής Μάικ Χάκαμπι «θα πάνε στη Γάζα για να επιθεωρήσουν κέντρα διανομής βοήθειας» και να θέσουν σε εφαρμογή «σχέδιο για την παράδοση περισσότερης τροφής».

«Θα συναντήσουν κατοίκους της Γάζας για να ακούσουν» τι έχουν να πουν «για αυτή τη φρικτή κατάσταση», πρόσθεσε η Κάρολαϊν Λέβιτ. Θα μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους «στον πρόεδρο» των ΗΠΑ Τραμπ ώστε να εγκριθεί «τελικό σχέδιο για τη διανομή βοήθειας».

Ο κ. Γουίτκοφ συναντήθηκε χθες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ο ταχύτερος τρόπος να τερματιστεί η ανθρωπιστική κρίση» δεν είναι παρά «η Χαμάς να παραδοθεί και να απελευθερώσει τους ομήρους», ανέφερε χθες μέσω Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, πληκτρολογώντας ολόκληρη αυτή την τελευταία πρόταση με κεφαλαία γράμματα και προσθέτοντας τρία θαυμαστικά.

Την Πέμπτη ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, κίνημα-σύμμαχος της Χαμάς, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο εικονίζεται όμηρος που κρατά. Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι δεν έχει επαληθεύσει την αυθεντικότητά του, ούτε την ημερομηνία που καταγράφτηκε. Πάντως σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης πρόκειται για τον Ρομ Μπρασλάφσκι, ισραηλινογερμανό.

Ο Ντόναλντ Τραμπ «εξέφρασε τη δυσαρέσκεια και τη διαφωνία του στους ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας και του Καναδά» όσον αφορά την προαναγγελθείσα αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από πλευράς τους, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ανακοινώσει περιορισμένες, «τακτικές παύσεις» των στρατιωτικών επιχειρήσεων για να επιτραπούν διανομές βοήθειας στη Γάζα.