Συμφωνία Γαλλίας - Βρετανίας για την παράτυπη μετανάστευση
AP Photo/Kin Cheung, Pool
AP Photo/Kin Cheung, Pool

Συμφωνία Γαλλίας - Βρετανίας για την παράτυπη μετανάστευση

Νέα συμφωνία για να αναχαιτίσουν την παράτυπη μετανάστευση από τη Γαλλία ανακοίνωσαν ότι σύναψαν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνάντηση κορυφής που είχαν στο Παρίσι. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, μια αύξηση της χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της προσεχούς τριετίας από βρετανικής πλευράς, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο τα Reuters και AFP.

«Κατά της διάρκεια των τριών προσεχών ετών, η συνδρομή της Βρετανίας σε αυτό το πακέτο θα ανέλθει σε 141 εκατομμύρια ευρώ το 2023-24, 191 εκατομμύρια ευρώ το 2024-25 και 209 εκατομμύρια ευρώ το 2025-2026», αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε στο τέλος της γαλλοβρετανικής συνάντησης κορυφής.

Όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου, « (σ.σ θα συγκροτηθεί) ένα νέο κέντρο κράτησης στη βόρεια Γαλλία, ένα νέο κέντρο διοίκησης που θα συγκεντρώνει για πρώτη φορά τις ομάδες μας (...) και άλλους 500 νέους πράκτορες που θα περιπολούν στις γαλλικές ακτές».

Τον μηχανισμό θα συμπληρώνουν «περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλες τεχνολογίες παρακολούθησης για να αυξηθεί το ποσοστό αναχαίτισης», συμπλήρωσε.

Γαλλία και Βρετανία θέλουν να «προχωρήσουν μαζί» στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης έχοντας παράλληλα «επίγνωση των ανθρώπινων διακυβευμάτων» και «της εξαιρετικής ευαισθησίας των θεμάτων αυτών», τόνισε από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 «εμποδίστηκαν περισσότερες από 1.300 διελεύσεις αυτοσχεδίων πλοιαρίων» και εξαρθρώθηκαν 55 δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος «χάρη στη δουλειά της κοινής γαλλοβρετανικής μονάδας πληροφοριών». Αντίθετα, σχεδόν 46.000 διελεύσεις μπόρεσαν να γίνουν πέρυσι.

Οι δυο χώρες είχαν υπογράψει στα μέσα Νοεμβρίου μια νέα συμφωνία για να καταπολεμήσουν από κοινού τις διελεύσεις μεταναστών από τη Μάγχη. Αλλά η χρηματοδότηση είχε προβλεφθεί έως το 2023 μόνο.

«Αποφασίσαμε σήμερα να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση με πολύ λειτουργικό, συγκεκριμένο τρόπο και με επίγνωση του κοινού χαρακτήρα της ευθύνης μας», δήλωσε ο Μακρόν.