Φινλανδία: Υπεγράφη νόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ
Brendan Smialowski/Pool Photo via AP, File
Brendan Smialowski/Pool Photo via AP, File

Φινλανδία: Υπεγράφη νόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ

Υπεγράφη από τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο ο νόμος για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Υπό τον φόβο που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Φινλανδία που μοιράζεται 1.300 χλμ συνόρων με τη Ρωσία, υπέβαλε πέρσι τον Μάιο μαζί με τη γείτονά της Σουηδία αίτημα για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Αν και αρχικά οι δύο σκανδιναβικές χώρες είχαν αναφέρει ότι θα προχωρήσουν χέρι-χέρι στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, εμπόδια που συνάντησε η Σουηδία από την Τουρκία, οδήγησαν το Ελσίνκι να βαδίσει μόνο του. Μια νομοθεσία που ενσωματώνει τις ιδρυτικές συνθήκες του ΝΑΤΟ στη φινλανδική νομοθεσία ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο στο Ελσίνκι την 1η Μαρτίου.

Η Ουγγαρία και η Τουρκία, τα μόνα μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας, έχουν επισημάνει και οι δύο ότι θα το κάνουν σύντομα.

Λίγο νωρίτερα σήμερα η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού Κοινοβουλίου ενέκρινε το νομοσχέδιο με το οποίο επικυρώνεται το αίτημα ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση TRT Haber. Παράλληλα την ερχόμενη Δευτέρα η Βουδαπέστη έχει ανακοινώσει ότι θα θέσει προς ψήφιση την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στη Συμμαχία.

Το μέλλον της σουηδικής ένταξης παραμένει ακόμη θολό, με την Τουρκία να εγείρει εμπόδια και την Ουγγαρία να κωλυσιεργεί. Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους το ουγγρικό κοινοβούλιο επέλεξε να εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πριν από εκείνην της Σουηδίας.

«Θα ρωτήσω γιατί διαχωρίζουν (την ένταξη) της Σουηδίας από αυτήν της Φινλανδίας. Αυτά είναι μηνύματα που δεν βλέπαμε στο παρελθόν», δήλωσε ο Ουλφ Κρίστερσον στη σουηδική ραδιοφωνία SR, προσθέτοντας ότι σκοπεύει «απολύτως» να μιλήσει με τον Ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Όρμπαν γι' αυτό το ζήτημα. Οι δύο άνδρες συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με τη Σουηδία να ασκεί την προεδρία των 27 έως τα τέλη Ιουνίου.

 

Διαβάστε ακόμα:

Σουηδία: Εξηγήσεις από την Ουγγαρία για καθυστερήσεις στην επικύρωση ένταξης στο ΝΑΤΟ