Φωτογραφία Αρχείου
Εσθονία: Η Ρωσία χρησιμοποιεί μετανάστες για να σπείρει τη δυσαρέσκεια για το κλείσιμο των συνόρων
Associated Press/Estonian Internal Security Service (KAPO)
Associated Press/Estonian Internal Security Service (KAPO)
Φωτογραφία Αρχείου

Εσθονία: Η Ρωσία χρησιμοποιεί μετανάστες για να σπείρει τη δυσαρέσκεια για το κλείσιμο των συνόρων

«Χωρίς να κρύβει τη συμμετοχή της ή να φοβάται ότι θα βλάψει τη φήμη της, η Ρωσία έστειλε μετανάστες στα σύνορα της Εσθονίας και της Φινλανδίας», δήλωσε η Εσθονική Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας.

Η Ρωσία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να επιδεινώσει τις κοινωνικές εντάσεις στις γειτονικές χώρες, σύμφωνα με ετήσια έκθεση της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας της Εσθονίας (ISS).

Σύμφωνα με το φινλανδικό μέσο Yle, η έκθεση του οργανισμού, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία καθοδηγούσε τους πολίτες τρίτων χωρών να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στη Φινλανδία, την Εσθονία και πολλά άλλα έθνη σε μια λεγόμενη στρατηγική υβριδικής επιρροής.

«Χωρίς να κρύβει τη συμμετοχή της ή να φοβάται ότι θα βλάψει τη φήμη της, η Ρωσία έστειλε μετανάστες στα σύνορα της Εσθονίας και της Φινλανδίας. Οι Ρώσοι συνοριοφύλακες συχνά έδιναν οδηγίες, καθοδηγούσαν και συνόδευαν ομάδες μεταναστών. Αυτές οι επιθέσεις μετανάστευσης έχουν σχεδιαστεί για να πιέσουν την υπηρεσία συνοριακής φύλαξης της χώρας υποδοχής, καθώς και για να προκαλέσουν άγχος στην κοινωνία, υποκινώντας την αντίδραση ακραίων κινημάτων να αντιδρούν σε ειδησεογραφικά ρεπορτάζ και τελικά να διχάζουν την κοινωνία», αναφέρει η έκθεση.

Η ISS ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι η Ρωσία είχε αναζητήσει Ρώσους που ζουν στη Φινλανδία, για να δημοσιεύσουν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία θα εξέφραζαν ανησυχία για το κλείσιμο των ανατολικών συνόρων της χώρας.

Τουλάχιστον ένα τέτοιο βίντεο, έγινε viral σε έναν λογαριασμό που ανήκε σε έναν Ρώσο ταξιδιωτικό μπλόγκερ που είχε εκατομμύρια συνδρομητές, ανέφερε η Εσθονική Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας.

«Η Ρωσία πιθανότατα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να υποκινήσει τις κοινωνικές εντάσεις στις γειτονικές χώρες τα επόμενα χρόνια και αναμένεται να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε μέτρα, που δεν θα ενεργοποιήσουν τη ρήτρα συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ», ανέφερε η έκθεση.