Επικοινωνία Μπάιντεν-Σούνακ: Συνεργασία για την παγκόσμια ασφάλεια
AP
AP

Επικοινωνία Μπάιντεν-Σούνακ: Συνεργασία για την παγκόσμια ασφάλεια

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Ρίσι Σούνακ, με αφορμή τον διορισμό του στον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας. 

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας επιβεβαιώθηκε η ιδιαίτερη σχέση ΗΠΑ - Ηνωμένου Βασιλείου και παράλληλα η κοινή επιθυμία τους να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία σε θέματα κρίσιμα για την παγκόσμια ασφάλεια και ευημερία.

Επιπλέον, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν οι δύο χώρες για την υποστήριξη της Ουκρανίας και την ανάληψη ευθύνης από τη Ρωσία για την επιθετικότητά της, την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η Κίνα και τη διασφάλιση βιώσιμων και προσιτών ενεργειακών πόρων.

Συζήτησαν επίσης την κοινή τους δέσμευση για την προστασία των κερδών της Συμφωνίας του Μπέλφαστ και την ανάγκη διατήρησης της δυναμικής προς την επίτευξη συμφωνίας κατόπιν διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει τη Δευτέρα «επαναστατικό» τον διορισμό του Σούνακ, του πρώτου ινδικής καταγωγής και ινδουιστή, στη θέση του πρωθυπουργού της Βρετανίας.