ΕΕ: «Μπλόκο» της Κομισιόν στη χρήση TikTok από υπηρεσιακές συσκευές
Shutterstock
Shutterstock

ΕΕ: «Μπλόκο» της Κομισιόν στη χρήση TikTok από υπηρεσιακές συσκευές

Το συμβούλιο εσωτερικής διοίκησης της Κομισιόν αποφάσισε να αναστείλει τη χρήση της εφαρμογής TikTok στις υπηρεσιακές συσκευές της, καθώς και στις προσωπικές συσκευές που είναι εγγεγραμμένες στην υπηρεσία κινητών συσκευών της Επιτροπής.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες που να σχετίζεται με την απόφαση της Κομισιόν να ζητήσει από τους υπαλλήλους της να αφαιρέσουν την κινεζική εφαρμογή ανταλλαγής βίντεο μικρού μήκους TikTok από τα εταιρικά τους τηλέφωνα.

Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα να ληφθεί απόφαση για παρόμοια απαγόρευση που θα αφορά στη χρήση της δημοφιλούς, επίσης κινεζικής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι προς το παρόν δεν έχει τεθεί ζήτημα σχετικά με το WeChat.

Αρνήθηκε επίσης να δώσει λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνικές υπηρεσίες της Επιτροπής θα παρακολουθήσουν την εφαρμογή της οδηγίας για την απαγόρευση του TikTok από το προσωπικό της.

Ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας

«Για να ενισχύσει την κυβερνοασφάλεια, το Εταιρικό Διοικητικό Συμβούλιο της Κομισιόν αποφάσισε να αναστείλει τη χρήση της εφαρμογής TikTok στις εταιρικές συσκευές και σε προσωπικές συσκευές που είναι εγγεγραμμένες στην υπηρεσία φορητών συσκευών της Επιτροπής», ανέφερε ο Επίτροπος Βιομηχαναίς της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν, ανακοινώνοντας την απόφαση νωρίτερα σήμερα Πέμπτη.

«Αυτό το μέτρο αποσκοπεί στην προστασία της Επιτροπής από απειλές και κυβερνοεπιθέσεις κατά του εταιρικού περιβάλλοντος της Επιτροπής», εξήγησε.

TikTok: Προστατεύουμε τα δεδομένα

Το TikTok εξέφρασε απογοήτευση για την απόφαση της Επιτροπής, λέγοντας ότι ήταν «λανθασμένη και βασισμένη σε θεμελιώδεις παρανοήσεις».

«Επικοινωνήσαμε με την Επιτροπή για να ξεκαθαρίσουμε τα δεδομένα και να εξηγήσουμε πώς προστατεύουμε τα δεδομένα των 125 εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη την ΕΕ που χρησιμοποιούν το TikTok κάθε μήνα», ανέφερε εκπρόσωπος της κινεζικής εταιρείας.