Δημοσκοπήσεις: Δέκα μονάδες πίσω από τον Κιλιτσντάρογλου ο Ερντογάν
AP Photo/Burhan Ozbilici
AP Photo/Burhan Ozbilici

Δημοσκοπήσεις: Δέκα μονάδες πίσω από τον Κιλιτσντάρογλου ο Ερντογάν

Νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο υποψήφιος πρόεδρος της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προηγείται έναντι του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με περισσότερες από 10 ποσοστιαίες μονάδες ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου, οι οποίες θεωρούνται από πολλούς ως η πιο σημαντική ψηφοφορία στην ιστορία της Τουρκίας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι το μπλοκ της αντιπολίτευσης, γνωστό ως Συμμαχία των Έξι, προηγείται στην κοινοβουλευτική κούρσα, τουλάχιστον έξι μονάδες μπροστά από το Κόμμα ΑΚ του Ερντογάν (AKP) και τους συμμάχους του. Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) παραμένει άνετα πάνω από το 10%.

Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση για την 20ετή διακυβέρνησή του μετά τη διάβρωση της δημοτικότητάς του κατά τη διάρκεια μιας κρίσης κόστους ζωής. Τα θύματα του σεισμού του περασμένου μήνα αναθεωρούν επίσης την πίστη τους σε προηγούμενα προπύργια του ΑΚΡ.

Οι εκλογές θα κρίνουν όχι μόνο ποιος ηγείται της Τουρκίας, αλλά και πώς θα κυβερνηθεί, προς τα πού θα κατευθυνθεί η οικονομία της και ποιον ρόλο μπορεί να διαδραματίσει για την ανακούφιση των συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Ο Wolfango Piccoli, συν-πρόεδρος της εταιρείας Teneo που ειδικεύεται σε θέματα πολιτικού κινδύνου, δήλωσε ότι η  Συμμαχία πρέπει να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο και να «πουλήσει» στους ψηφοφόρους ένα σχέδιο για να διατηρήσει τη δυναμική της ενόψει των εκλογών.

«Το να κατηγορούμε απλώς τον Ερντογάν για όλα όσα δεν πάνε καλά στην Τουρκία, δεν θα είναι αρκετό. Οι προηγούμενες εκλογές έχουν δείξει ότι ο Ερντογάν είναι ένας εκπληκτικός αγωνιστής, αλλά τα πρόσφατα σχόλια δείχνουν ότι έχει χάσει το λαϊκό του άγγιγμα και την ικανότητά του να συνδέεται με τους ψηφοφόρους», δήλωσε στο Reuters.

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την Aksoy Research το Σάββατο και διεξήχθη στις 8 Μαρτίου έδειξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ορίστηκε ως υποψήφιος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης στις 6 Μαρτίου, προηγείται έναντι του Ερντογάν με 55,6% υποστήριξη και 44,4%, αντίστοιχα.

Έδειξε ότι το κύριο μπλοκ της αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το 44,1% των ψήφων και το HDP το 10,3%. Το AKP και οι εθνικιστές σύμμαχοί του MHP συγκέντρωσαν μαζί 38,2%.

Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη στις 6-7 Μαρτίου από την Alf Research έδειξε τον Κιλιτσντάρογλου στο 55,1% και τον Ερντογάν στο 44,9%. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κιλιτσντάρογλου ήταν το πιο δημοφιλές με 31,8%, ενώ το κόμμα ΑΚ έμεινε πίσω με 31%.

Το κύριο μπλοκ της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε το 43,5% των ψήφων, ενώ το HDP πήρε 11,3%, σύμφωνα με την εν λόγω δημοσκόπηση. Το AKP και το MHP είχαν μαζί 37,5% υποστήριξη.

Η Piar Research έδειξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου κέρδισε με 57,1%, με τον Ερντογάν να υστερεί με 42,9%. Το CHP έλαβε 32,3%, το AKP 30,8% και το HDP 11,6%. Το μπλοκ της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλαβε 46,4%, ενώ το AKP και το MHP συγκέντρωσαν 37,8%, έδειξε η δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 10 Μαρτίου.

Η ORC Research έδειχνε τον Κιλιτσντάρογλου να προηγείται με 56,8% και τον Ερντογάν στο 43,2%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη στις 4-6 Μαρτίου, πριν ο Κιλιτσντάρογλου ανακοινωθεί επίσημα ως υποψήφιος της αντιπολίτευσης.

Οι σεισμοί φάνηκε να έχουν μικρή επίδραση στη δημοτικότητα του ΑΚΡ. Σε δημοσκόπηση της Metropoll, το 34,4% των πολιτών κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις απώλειες κατά τη διάρκεια του σεισμού, ενώ το 26,9% κατηγόρησε τους εργολάβους.