Debate Μακρόν - Λεπέν: Ανακούφιση σε Παρίσι και Βρυξέλλες

Debate Μακρόν - Λεπέν: Ανακούφιση σε Παρίσι και Βρυξέλλες

Η ολοκλήρωση της τηλεμαχίας μεταξύ των δύο υποψηφίων για την Γαλλική προεδρία έφερε χαμόγελα τόσο στην Γαλλική πρωτεύουσα, όσο και στις Βρυξέλλες. Το λεγόμενο debate έφερε τον Πρόεδρο Μακρόν ένα ακόμη σκαλοπάτι πιο κοντά στην επανεκλογή, ενώ απομακρύνεται η πιθανότητα της ανάδειξη της ακροδεξιάς πολιτικού στην κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Η Λεπέν προσπάθησε να φανεί ως η αξιόπιστη ηγέτιδα, που βρίσκεται κοντά στο μέσο ψηφοφόρο και να παρουσιάσει τον Γάλλο πρόεδρο ως αποκομμένο από την κοινωνία. Ο Μακρόν από την άλλη κατάφερα τελικά να ενεργοποιήσει τα αντι-ακροδεξιά αντανακλαστικά των αριστερών ψηφοφόρων, ειδικά εκείνων που ψήφισαν τον Μελανσόν στον α΄γύρο, παρουσιάζοντας την Λεπέν ως επικίνδυνη εξτρεμίστρια και κίνδυνο για τη θέση της Γαλλίας στην Ευρώπη. 

Σαφώς πιο έμπειρη σε σχέση με την αντίστοιχη διαδικασία του 2017, που χαρακτηρίστηκε καταστροφική και ως η χειρότερη παρουσία της στην Γαλλική τηλεόραση, η Μαρίν Λεπέν φάνηκε πολύ πιο προετοιμασμένη να αποκρούσει τις αιτιάσεις του Γάλλου Προέδρου σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζει την Ρωσία του Πούτιν αλλά και μια πιθανή έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση - το περίφημο Frexit, που αντικαταστάθηκε πλέον από τον στόχο της αναδιάρθρωσης της Ένωσης. Αλλά η μη επανάληψη της απόλυτη αποτυχίας του 2017 δεν ήταν αρκετή να αλλάξει τους συσχετισμούς στο γαλλικό εκλογικό σώμα. 

Η άνεση του Μακρόν με τον φακό και η επιτυχής χρήση των κατάλληλων επιχειρημάτων φέρεται ότι έφεραν αρκετές φορές σε δύσκολη θέση την πολιτική του αντίπαλο, που δυσκολεύτηκε να αναχαιτίσει πολλές προκλήσεις, όπως την μη αποπληρωμή δανείου του κόμματός της σε ρωσικό τραπεζικό ίδρυμα. Έτσι, ο Μακρόν κατάφερε να διατηρήσει την συζήτηση γύρω από θέματα που δυσκόλεψαν την αντίπαλό του και να ξεπεράσει με επιτυχία οικονομικο-κοινωνικούς σκοπέλους, όπως το ακανθώδες ζήτημα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Οι μετρήσεις των τελευταίων ωρών δείχνουν ότι η τηλεμαχία βοήθησε τους Γάλλους να αντιληφθούν τους κινδύνους της εθνικιστικής Λεπέν και να προτιμήσουν και πάλι τον Μακρόν, έστω για κάποιους ως το λιγότερο κακό. 

Παρά το γεγονός ότι η νίκη δεν υπήρξε ποτέ τόσο κοντά για την Γαλλίδα πολιτικό, παρατηρείται συμπαγές προβάδισμα του Μακρόν στις δημοσκοπήσεις και η τηλεμαχία ενίσχυσε τη δυναμική του, παρά την περιόρισε. 

Η τηλεμαχία διατήρησε την αισιοδοξία των Γάλλων, αλλά και των ευρωπαίων συμμάχων τους ότι μία εκλογή Λεπέν απομακρύνεται και πάλι ως ενδεχόμενο. Ένα τέτοιο γεγονός θα προκαλούσε πολιτικό σεισμό στην Ευρώπη, ενώ θα δημιουργούσε μεγάλες προκλήσεις και για την Ελλάδα. Η Γαλλίδα πολιτικός θα αποτελούσε τον μεγάλο σύμμαχο άλλων ακραίων πολιτικών, όπως της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, ενώ έχει δεσμευτεί για περιορισμούς στην ελεύθερη διακίνηση των αγαθών, θεμελιώδη κανόνα λειτουργίας της Ένωσης. Είναι αντίθετη στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα η εκλογή της να θέσει σε κίνδυνο της Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, που λαμβάνουν οι χώρες μα αγροτική παραγωγή, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Το μέλλον της Γαλλίας και της Ευρώπης δεν φαντάζει ειδυλλιακό μετά την τηλεμαχία των Γαλλικών εκλογών, όμως φαίνεται να μην απειλείται πλέον από το ζοφερό και καταστροφικό σενάριο της εκλογής της Μαρίν Λεπέν.