field_kentriki_fotografia
AP
AP

CNN: Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν 30 τανκ Abrams στην Ουκρανία

Ήδη από την Τρίτη δημοσιεύματα από τις ΗΠΑ ανέφεραν πως η κυβέρνηση Μπάιντεν έκανε στροφή 180° στο θέμα της αποστολής των βαρέων αρμάτων μάχης Abrams στην Ουκρανία.

Αυτό γιατί από εκεί που ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν έμοιαζε καθόλου πιθανό, βάσει των όσων έλεγαν στην Ουάσιγκτον, πλέον ίσως και μέσα στην εβδομάδα έρθουν και οι επίσημες ανακοινώσεις.

Όπως αποκάλυψε σήμερα το CNN, οι ΗΠΑ οριστικοποιούν τα πλάνα τους για την αποστολή περίπου 30 αρμάτων μάχης Abrams στην Ουκρανία, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα.

Πάντως, το χρονοδιάγραμμα γύρω από την παράδοση των τανκς είναι ακόμα ασαφές και συνήθως χρειάζονται αρκετοί μήνες για να εκπαιδευτούν τα στρατεύματα ώστε να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τα τανκς, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Οι ΗΠΑ θα στείλουν επίσης μικρό αριθμό οχημάτων ανάκτησης, είπε ένας από τους αξιωματούχους. Τα οχήματα ανάκτησης είναι οχήματα παρακολούθησης που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στην επισκευή αρμάτων μάχης στο πεδίο της μάχης ή στην απομάκρυνση από το πεδίο της μάχης για σέρβις και συντήρηση σε διαφορετική τοποθεσία. 

Στο μεταξύ, η Βρετανία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα στείλει 12 από τα άρματα μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία, κάτι που προηγουμένως φαινόταν ως «κόκκινη γραμμή» για τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους. 

Μια ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα στείλουν τα Abrams θα αυξήσει την πίεση στη Γερμανία για τη μεταφορά των Leopards, θέμα που θα συζητηθεί σήμερα στο Βερολίνο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν περίπου 2.000 Leopard στην Ευρώπη και η Πολωνία ζήτησε επίσημα την Τρίτη από το Βερολίνο να εγκρίνει τη μεταφορά τους στην Ουκρανία.

Όπως και να 'χει, οποιαδήποτε ανακοίνωση, δεν σημαίνει ότι οι Ουκρανοί θα έχουν στο έδαφος σύντομα τα Abrams λόγω της εκπαίδευσης και της δημιουργίας του πλαισίου διατήρησης που απαιτείται, δήλωσε στο CNN ένας πρώην στρατιωτικός αξιωματούχος.

«Αυτά δεν πρόκειται να είναι τανκς που θα βρίσκονται στο έδαφος την επόμενη εβδομάδα ή τον επόμενο μήνα», είπε ο πρώην αξιωματούχος.

Τι σημαίνει η αποστολή των Abrams

Κάθε σενάριο δίνει στις ΗΠΑ περισσότερο χρόνο και χώρο για να αποκτήσουν, να εκπαιδεύσουν και να εξοπλίσουν την Ουκρανία με τα άρματα μάχης που είναι πολύπλοκα στη λειτουργία τους, την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις εκπαιδεύονται ήδη σε μια σειρά από νέα και προηγμένα συστήματα. 

Αυτή η λίστα περιλαμβάνει εκπαίδευση σε πυραύλους Patriot, άρματα μάχης Challenger 2 βρετανικής κατασκευής, οβίδες M109 και άλλα, καθώς και τη συνδυασμένη εκπαίδευση όπλων που ξεκίνησε πρόσφατα στη Γερμανία.

Τα άρματα μάχης αντιπροσωπεύουν το πιο ισχυρό άμεσο επιθετικό όπλο που παρέχεται στην Ουκρανία μέχρι στιγμής, ένα βαριά οπλισμένο σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να συναντά τον εχθρό κατά μέτωπο αντί να πυροβολεί από απόσταση. 

Εάν χρησιμοποιηθούν σωστά με την απαραίτητη εκπαίδευση, μπορούν να επιτρέψουν στην Ουκρανία να ανακαταλάβει εδάφη ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις που είχαν χρόνο να σκάψουν αμυντικές γραμμές. 

Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει ήδη να προμηθεύουν ανακαινισμένα άρματα μάχης T-72 της σοβιετικής εποχής, αλλά τα σύγχρονα δυτικά άρματα μάχης είναι μια γενιά μπροστά όσον αφορά την ικανότητά τους να στοχεύουν εχθρικές θέσεις.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου και του Λευκού Οίκου έχουν αρνηθεί ότι ο κίνδυνος κλιμάκωσης με τη Ρωσία έχει σχέση με την απόφαση των ΗΠΑ να καθυστερήσουν την απόφαση για τα Abrams. Πιο πολύ, η ανησυχία τους ήταν το πόσο δύσκολο θα ήταν για τις ουκρανικές δυνάμεις να λειτουργήσουν και να συντηρήσουν τα Abrams και αν θα ήταν αποτελεσματικά στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

«Είναι ένα πολύ, πολύ διαφορετικό σύστημα από τη γενιά των τανκς που λειτουργούν αυτή τη στιγμή», είπε στο CNN ο συνταξιούχος στρατηγός Πάτρικ Ντόναχιου, πρώην διοικητής του Κέντρου Αριστείας Ελιγμών του Στρατού στο Φορτ Μπένινγκ, Τζόρτζια. 

«Έτσι θα έπρεπε να περάσουμε από ένα σημαντικό πρόγραμμα εκπαίδευσης με τον στρατό τους. Δεν θα ήταν κάτι που μπορείτε απλά, «Γεια σας, σας προσφέρουμε τον Abrams σήμερα και εσείς παλεύετε μαζί του αύριο.» Αυτό δεν είναι καν στη σφαίρα του δυνατού», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Spiegel: Ειλημμένη η απόφαση Σολτς για την αποστολή των Leopard

H μάχη των Leopard

Wall Street Journal: Η κυβέρνηση Μπάιντεν στέλνει Abrams στην Ουκρανία