Βρετανία: Προστέθηκε η τρίτη δόση στο πιστοποιητικό εμβολιασμού

Βρετανία: Προστέθηκε η τρίτη δόση στο πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού προστέθηκε σήμερα στο πιστοποιητικό εμβολιασμού της Βρετανίας για τα ταξίδια, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, επιτρέποντας σε όσους έχουν κάνει την αναμνηστική δόση να ταξιδεύσουν σε χώρες όπως το Ισραήλ, την Κροατία και την Αυστρία, οι οποίες έχουν ήδη θεσπίσει χρονικό όριο ισχύος για το εμβόλιο COVID-19 ώστε να αποφευχθεί η καραντίνα στα ταξίδια. 

Σύμφωνα με το Sky News ο υπουργός Υγείας Sajid Javid ανέφερε ότι «θέλουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο εύκολο για τους ανθρώπους να δείξουν την κατάσταση του εμβολίου τους εάν ταξιδεύουν στο εξωτερικό» και πως «αυτή η ενημέρωση του NHS COVID Pass θα σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν την πλήρη ιατρική τους εικόνα στα χέρια τους εάν πηγαίνουν διακοπές ή βλέπουν αγαπημένα πρόσωπα στο εξωτερικό».

Οι αναμνηστικές δόσεις και οι τρίτες δόσεις δεν θα προστεθούν στο εγχώριο πάσο για COVID καθώς δεν απαιτείται η λήψη αναμνηστικών δόσεων για τα άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις ως πλήρως εμβολιασμένα. Δεν θα είναι επίσης απαραίτητο το ενισχυτικό εμβόλιο για ταξίδια στην Αγγλία αυτή τη στιγμή. Τα ενισχυτικά και οι τρίτες δόσεις θα εμφανίζονται αυτόματα στο ψηφιακό πάσο από σήμερα για άτομα στην Αγγλία και από τις 29 Νοεμβρίου στην Ουαλία.

Ο αριθμός των ενισχυτικών εμβόλων που έχουν χορηγηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι στιγμής έχει ξεπεράσει τα 13 εκατομμύρια και το ηλικιακό εύρος επιλεξιμότητας μειώθηκε αυτή την εβδομάδα σε άτομα άνω των 40 ετών. 

Το ενισχυτικό δίνεται για να «συμπληρώσει» την προστασία ενός ατόμου καθώς αρχίζει να μειώνεται και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα. Δεδομένα από τον Οργανισμό Υγείας και Ασφάλειας της Βρετανίας αυτήν την εβδομάδα υποδηλώνουν ότι η πρόσθεση δόση εμβολίου είναι πολύ αποτελεσματική.

Δύο εβδομάδες μετά από μια αναμνηστική δόση Pfizer, οι άνω των 50 ετών που είχαν αρχικά δύο δόσεις AstraZeneca είχαν προστασία έως και 93,1% και όσοι είχαν αρχικά δύο κάνει το εμβόλιο Pfizer έως και 94% προστασία.