Προβάδισμα του Συνασπισμού «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» - Δημοκρατική Βουλγαρία
AP Photo/Valentina Petrova
AP Photo/Valentina Petrova
Εκλογές Βουλγαρία

Προβάδισμα του Συνασπισμού «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» - Δημοκρατική Βουλγαρία

Λιγότερο από διάστημα ενός μήνα πριν στηθούν οι κάλπες στη γειτονική Βουλγαρία (2 Απριλίου), δημοσκόπηση εθνικής εμβέλειας στη χώρα δίνει προβάδισμα 0,5% στον συνασπισμό των κομμάτων «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (PP) - Δημοκρατική Βουλγαρία (DB) έναντι του συνασπισμού GERB-Union Democratic Forces (SDS).

Η δημοσκόπηση που έγινε με χρηματοδότηση από κοινού, από τον τηλεοπτικό σταθμό BTV και το Market Links Agency, ένα μήνα πριν από τις αναμενόμενες βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, σε 1.080 πολίτες με δικαίωμα ψήφου, διεξήχθη  το διάστημα 18-27 Φεβρουαρίου, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Ο συνασπισμός PP-DB κατατάσσεται πρώτος με 20,9% και ακολουθεί το GERB-SDS με 20,4%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το «Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες» είναι η τρίτη πολιτική δύναμη με 13,3%. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το κόμμα της «Αναγέννησης» - 11,8%, και στην πέμπτη, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα - 6,6%, είναι το τελευταίο κόμμα που καταφέρνει να περάσει το απαραίτητο όριο του 4% για την είσοδο στο νέο κοινοβούλιο.

Η επόμενη Εθνοσυνέλευση της Βουλγαρίας αναμένεται να αποτελείται από πέντε κόμματα. Αυτή τη στιγμή κάτω από το όριο του 4% παραμένουν τα κόμματα «Βουλγαρική ορμή», «Υπάρχει τέτοιος λαός» και ο νέος συνασπισμός «Αριστερά».

Σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα των εκλογών αναμένεται να παίξουν οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι, στην παρούσα φάση είναι πολλοί. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια σκληρή μάχη για την πρώτη θέση με πρακτικά άρτιο αποτέλεσμα, σχολίασε ο Βούλγαρος κοινωνιολόγος Ντόμπρομιρ Ζίβκοφ, εκτιμώντας ότι είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε ασφαλή πρόβλεψη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τις πέμπτες βουλευτικές εκλογές τα τελευταία δύο χρόνια, εν μέσω πολιτικής κρίσης. Η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση που συγκρότησε ο Κίριλ Πέτκοφ το 2022 στη Βουλγαρία δεν κατάφερε να παραμείνει για περισσότερο από έξι μήνες στην εξουσία, με τον προσεταιρισμό της Σόφιας να αποτελεί μήλο της έριδος για τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Η Βουλγαρία σε αριθμούς