Βίκτορ Όρμπαν: Το κοινοβούλιο θα εγκρίνει σήμερα την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
AP Photo/Denes Erdos
AP Photo/Denes Erdos

Βίκτορ Όρμπαν: Το κοινοβούλιο θα εγκρίνει σήμερα την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ανακοίνωσε τη Δευτέρα, μιλώντας στην ολομέλεια του κοινοβουλίου, ότι το σώμα θα εγκρίνει σήμερα το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι, έπειτα από το «πράσινο φως» της τουρκικής εθνοσυνέλευσης στην υποψηφιότητα της Σουηδίας, η Ουγγαρία είναι η τελευταία χώρα που δεν έχει υπογράψει το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας στη Συμμαχία, μετά από μήνες κωλυσιεργίας του κυβερνώντος κόμματος Fidesz.

Ο Όρμπαν είχε δηλώσει την Παρασκευή, πριν από τη συνάντηση με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον στη Βουδαπέστη, πως η Ουγγαρία θα υπογράψει συμφωνία αμυντικής βιομηχανίας με τη Σουηδία.

«Θα κλείσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα και θα υπογράψουμε μια συμφωνία για την αμυντική βιομηχανία, μια σοβαρή συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της Ουγγαρίας, και θα θέσουμε επίσης κάποιες αποφάσεις ή στόχους σχετικά με τη στρατιωτική συνεργασία», δήλωσε ο Όρμπαν στο κρατικό ραδιόφωνο.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός μετέβη στη Βουδαπέστη την Παρασκευή, ενόψει της προγραμματισμένης ψηφοφορίας του ουγγρικού κοινοβουλίου για την επικύρωση της αίτησης της Σουηδίας.