BBC: Πανικός στο Παρίσι από την εξάπλωση κοριών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024

BBC: Πανικός στο Παρίσι από την εξάπλωση κοριών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024

Μάστιγα από κοριούς πλήττει το Παρίσι και άλλες γαλλικές πόλεις, προκαλώντας κύμα ανησυχίας και εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου έτους, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC.

Όπως σημειώνει, τις τελευταίες εβδομάδες έχει αυξηθεί σημαντικά και αυτή η ανοδική τάση καταγράφεται εδώ και αρκετά χρόνια. «Κάθε τέλος του καλοκαιριού παρατηρούμε μεγάλη αύξηση των κοριών» λέει ο Jean-Michel Berenger, εντομολόγος στο κεντρικό νοσοκομείο της Μασσαλίας και κορυφαίος ειδικός της Γαλλίας σε θέματα που αφορούν στους κοριούς.

«Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι μετακινούνται κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου και τους φέρνουν πίσω με τις αποσκευές τους. Κάθε χρόνο, η εποχική αύξηση είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη».

Στο Παρίσι έχουν προκύψει νέες πηγές ανησυχίας για τους κατοίκους διαμερισμάτων (ένας στους 10 έχει αντιμετωπίσει κοριούς τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία).

Οι αναφορές ότι πρόσφατα εθεάθησαν κοριοί στους κινηματογράφους δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αλλά λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Το ίδιο ισχύει και για τους ισχυρισμούς ότι άνθρωποι έχουν δαγκωθεί από κοριούς σε τρένα.

Τώρα τόσο το δημαρχείο του Παρισιού όσο και η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν καλούν σε δράση, δείχνοντας πόσο σοβαρά παίρνουν το θέμα, προστατεύοντας την εικόνα του Παρισιού ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.

Τρομακτικές ιστορίες για κοριούς διαδίδονται στο διαδίκτυο τόσο γρήγορα που μετατρέπουν αυτό που κάποτε ήταν συνηθισμένο θέμα σε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κατά το BBC.

Οι ιδιοκτήτες κινηματογράφων - που ήδη ανησυχούν για τη μείωση της προσέλευσης-  τρομάζουν περισσότερο όταν κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν άγνωστα ακάρεα σε ένα κάθισμα. Οι άνθρωποι στα μετρό έχουν αρχίσει να προσέχουν και κάποιοι προτιμούν να στέκονται όρθιοι.

Οι παράγοντες επιστροφής των κοριών 

Το γεγονός είναι ότι οι κοριοί επιστρέφουν, και μάλιστα εδώ και ίσως 20 ή 30 χρόνια. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Γαλλία, αλλά σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, εκ των οποίων η παγκοσμιοποίηση -το εμπόριο εμπορευματοκιβωτίων, ο τουρισμός και η μετανάστευση- είναι ο σημαντικότερος. Η κλιματική κρίση μπορεί να αποκλειστεί ως παράγοντας, σύμφωνα με το BBC, αφού ο κοριός πάει όπου πηγαίνουν οι άνθρωποι και ο καιρός δεν παίζει ρόλο.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι κοριοί μειώθηκαν μαζικά από την ευρεία χρήση του DDT. Όμως, με την πάροδο των ετών, το DDT και πολλές άλλες χημικές ουσίες απαγορεύτηκαν εξαιτίας της επίδρασής τους στον άνθρωπο.

Εν τω μεταξύ, ο πληθυσμός των κοριών έχει μεταβληθεί από την εξάλειψη εκείνων που ήταν γενετικά ευαίσθητα στα χημικά εξ αρχής. Οι κοριοί που επέζησαν από το DDT είναι οι πρόγονοι της σημερινής φυλής, οι οποίοι είναι κατά συνέπεια πολύ πιο ανθεκτικοί.

Ένας τρίτος παράγοντας μπορεί να είναι η μείωση των κατσαρίδων, χάρη κυρίως στα καθαρότερα σπίτια, καθώς οι κατσαρίδες κυνηγούν τους κοριούς.

Να σημειωθεί ότι οι κοριοί δεν μεταδίδουν ασθένειες, αλλά, σύμφωνα με ειδικούς, η πραγματική ζημιά προκαλείται στην ψυχική υγεία, καθώς η εμφάνιση κοριών σε ένα σπίτι μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο και να προκαλέσει δυσφορία και εμμονές.