Αρμενία: Σύνοδο κορυφής με Ρωσία και Αζερμπαϊτζάν την προσεχή εβδομάδα

Αρμενία: Σύνοδο κορυφής με Ρωσία και Αζερμπαϊτζάν την προσεχή εβδομάδα

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μεταβεί την προσεχή εβδομάδα στη Ρωσία για μια σύνοδο κορυφής με τους προέδρους της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, έπειτα από πρόσκληση του Κρεμλίνου, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

"Υπάρχει μια πρόσκληση εκ μέρους του Ρώσου προέδρου για τη διοργάνωση τριμερούς συνάντησης στο Σότσι στις 31 Οκτωβρίου. Επιβεβαίωσα τη συμμετοχή μου", δήλωσε ο Πασινιάν, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, κατά τη διάρκεια ομιλίας ενώπιον των Αρμένιων βουλευτών.

Πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν η αζερική πλευρά έχει επιβεβαιώσει επίσης τη συμμετοχή της.

Όπως δήλωσε, οι τρείς ηγέτες αναμένεται πρωτίστως να συζητήσουν θέματα που έχουν σχέση με "τη σταθερότητα και την ασφάλεια" στον αυτονομιστικό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με πληθυσμό στην πλειονότητά του αρμενικό.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε σήμερα τη διεξαγωγή αυτής της συνόδου κορυφής την προσεχή εβδομάδα.

"Υπάρχουν προετοιμασίες για μια τέτοια τριμερή συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί, αλλά θα σας ενημερώσουμε αργότερα για τον τόπο και την ημερομηνία", δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η Αρμενία, σύμμαχος της Ρωσίας, και το Αζερμπαϊτζάν, που υποστηρίζεται από την Τουρκία, αναμετρήθηκαν σε δύο πολέμους κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων δεκαετιών για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο τελευταίος πόλεμος, το φθινόπωρο του 2020, άφησε πίσω του 6.500 νεκρούς και τελείωσε με εκεχειρία υπό τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας, η οποία ανέπτυξε επί τόπου μια στρατιωτική ειρηνευτική δύναμη.

Όμως τους τελευταίους μήνες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες πήραν την πρωτοβουλία στις συνομιλίες για να διαπραγματευτούν μια ειρηνευτική συνθήκη, καθώς η Μόσχα ασχολείται με τη στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία.

Παρά τις δυτικές αυτές προσπάθειες διαμεσολάβησης, η κατάσταση παραμένει ασταθής. Τον Σεπτέμβριο, τουλάχιστον 286 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε νέες συγκρούσεις στα σύνορα μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Στα μέσα Οκτωβρίου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε καλέσει τον Νικόλ Πασινιάν και τον Ιλχάμ Αλίεφ σε μια νέα κοινή συνάντηση στη Ρωσία, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ