Αλλαγή στρατηγικής στην Ευρώπη - «Κύρια απειλή» η Ρωσία, νέο αρχηγείο στην Πολωνία
Ιστορική σύνοδος ΝΑΤΟ

Αλλαγή στρατηγικής στην Ευρώπη - «Κύρια απειλή» η Ρωσία, νέο αρχηγείο στην Πολωνία

Το στίγμα του «νέου» ΝΑΤΟ για τα επόμενα χρόνια έδωσαν ο Γενικός Γραμματέας της στρατιωτικής συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά τη δεύτερη ημέρα εργασιών της συνόδου κορυφής της Μαδρίτης. Έκαναν λόγο για «ιστορική σύνοδο», καθώς και για «αλλαγή στάσης» στην Ευρώπη, αντίστοιχα. Στο νέο νατοϊκό στρατηγικό δόγμα, η Ρωσία αποτελεί «κύρια απειλή».

Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον δημιουργεί αρχηγείο στην Πολωνία και ενισχύει τον στρατιωτικό στόλο της Βρετανίας με την αποστολή περισσότερων μαχητικών αεροσκαφών F-35.  

Στροφή των ΗΠΑ στην Ευρώπη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλάζουν τη στάση τους στην Ευρώπη λόγω της απειλής που προέρχεται από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και από άλλες κατευθύνσεις, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τον αριθμό των αντιτορπιλικών στην Ισπανία σε έξι από τέσσερα και ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον θα στείλει δύο επιπλέον μοίρες F-35 στη Βρετανία, ενώ θα δημιουργήσει Αρχηγείο του 5ου σώματος του αμερικανικού στρατού στην Πολωνία.

«Ο Πούτιν ήθελε 'φινλανδοποίηση', παίρνει 'ΝΑΤΟποίηση'»

Στη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας, «που γράφει Ιστορία», όπως δήλωσε, ο Μπάιντεν ανήγγειλε ενισχυμένη παρουσία των Αμερικανών στρατιωτικών και δυνατοτήτων στην Ισπανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τις χώρες της Βαλτικής, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «ήθελε μια 'φινλανδοποίηση' της Ευρώπης», δηλαδή μια εξέλιξη των χωρών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας προς τη θέση ουδετερότητας που είχε ιστορικά η χώρα αυτή, αλλά παίρνει αντιθέτως μια «NATOποίηση' της Ευρώπης», σχολίασε εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

Η Φινλανδία, όπως και η Σουηδία, ετοιμάζονται να ενταχθούν στο NATO, μετά την άρση χθες, Τρίτη, το βράδυ του βέτο της Τουρκίας, ενώ η Ατλαντική Συμμαχία δείχνει μια σχεδόν αψεγάδιαστη ενότητα από τότε που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ αυτής της εβδομάδας, δήλωσε ότι η Ρωσία θα αναγνωριστεί ως η «κύρια απειλή» του ΝΑΤΟ στη νέα στρατηγική του αντίληψη, από στρατηγικός εταίρος που ήταν στο παρελθόν.

Πολωνία: Επιτυχία μετά από μακρές διαπραγματεύσεις

Η ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ ότι το αρχηγείο του 5ου σώματος του αμερικανικού στρατού θα εγκατασταθεί στην Πολωνία δείχνει ότι η Ουάσιγκτον σκοπεύει να αυξήσει την παρουσία της στη χώρα, σχολίασε ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πολωνού προέδρου.

«Είναι μια επιτυχία μετά από μακρές και συνεπείς διαπραγματεύσεις για το ζήτημα και, ταυτόχρονα, πολύ σαφές σημάδι ότι οι Αμερικανοί σκοπεύουν να αυξήσουν και όχι να μειώσουν την παρουσία τους στην Πολωνία», δήλωσε ο Jakub Kumoch στο Reuters.

Αύξηση των αμυντικών δαπανών της Βρετανίας

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι η Βρετανία θα χρειαστεί να ενισχύσει τις δαπάνες της για την άμυνα αν θέλει να διατηρήσει παγκόσμιο ηγετικό ρόλο μετά το 2024, όταν θα αναθεωρηθεί η τρέχουσα κατανομή του προϋπολογισμού του υπουργείου του.

«Αν η Βρετανία θέλει να διατηρήσει τον ηγετικό της ρόλο μετά το 2024, θα πρέπει να δούμε πιθανώς μεγαλύτερες επενδύσεις», δήλωσε ο Γουάλας στο Sky News, σύμφωνα με το Reuters.