Ακυρώθηκε η βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς στην Αυστραλία - Έκανε έφεση

Ακυρώθηκε η βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς στην Αυστραλία - Έκανε έφεση

Οι αυστραλιανές αρχές προχώρησαν στην ακύρωση της βίζας του Νόβακ Τζόκοβιτς, ωστόσο οι συνήγοροί του κατέθεσαν αμέσως μετά έφεση και το θρίλερ παρατείνεται.

Την Κυριακή αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το αν τελικά θα απελαθεί ο σέρβος πρωταθλητής, ο οποίος επιχείρησε να εισέλθει ανεμβολίαστος στην Αυστραλία, κόντρα στα δρακόντεια μέτρα που ισχύουν στη χώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Παράλογη απόφαση»

 

Η απόφαση να ακυρωθεί η βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς για δεύτερη φορά είναι «προφανώς παράλογη», υποστήριξε ο δικηγόρος του Νικ Γουντ σε έκτακτη ακρόαση στο δικαστήριο. Σημειώνεται ότι η απόφαση για την εκ νέου ακύρωση της βίζας του Νο 1 τενίστα στον κόσμο έχει τη σύμφωνη γνώμη του αυστραλιανού πρωθυπουργού.

Ο Γουντ συνέχισε ισχυριζόμενος ότι ο υπουργός Μετανάστευσης Άλεξ Χοκ ακύρωσε τη βίζα του Τζόκοβιτς με την αιτιολογία ότι η παρουσία του στη χώρα θα μπορούσε να «διεγείρει το αντιεμβολιαστικό αίσθημα».

Περιέγραψε το σκεπτικό ως «προφανώς παράλογο» και έκανε λόγο για «ριζικά νέα προσέγγιση» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με σκοπό να εκδιώξει τον αστέρα του τένις από τη χώρα.

Εκτός Αυστραλιανού Open

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλεξ Χοκ ανέτρεψε την απόφαση του Δικαστηρίου της Μελβούρνης και αποφάσισε την ακύρωση της βίζας του εκ νέου.

Αν το δικαστήριο δεν δικαιώσει τον Τζόκοβιτς, θα απελαθεί αμέσως από τη χώρα, κάτι που σημαίνει ότι θα αποκλειστεί και από το Αυστραλιανό Open για το οποίο πραγματοποίησε το ταξίδι στην Αυστραλία.

Χοκ: Η συνοριοφυλακή έκανε τη δουλειά της

 

Ο Α. Χοκ δήλωσε ότι έκανε χρήση της εξουσίας του, σύμφωνα με το άρθρο 133Γ(3) του νόμου περί μετανάστευσης, για να ακυρώσει τη βίζα που κατείχε ο Τζόκοβιτς «για λόγους υγείας και καλής τάξης».

Το σημαντικότερο κομμάτι της ανακοίνωσης αφορά τη συνοριοφυλακή της Αυστραλίας. Ο δικαστής ουσιαστικά είχε πάρει απόφαση κόντρα στις Αρχές για να στηρίξει την απόφασή του την περασμένη Δευτέρα, όμως στην ανακοίνωσή του ο Χοκ ξεκαθαρίζει ότι έκανε σωστά τη δουλειά της και μάλιστα την ευχαριστεί για αυτό.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «εξέτασα προσεκτικά τις πληροφορίες που μου παρείχαν το υπουργείο Εσωτερικών, η Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη και ο κ. Τζόκοβιτς. Η κυβέρνηση Μόρισον είναι σταθερά δεσμευμένη στην προστασία των συνόρων της Αυστραλίας, ιδιαίτερα σε σχέση με την πανδημία COVID-19».

«Προστατεύουμε τις θυσίες των Αυστραλών»

 

Η ακύρωση της βίζας του αστέρα του παγκόσμιου τένις Νόβακ Τζόκοβιτς αποσκοπεί στην προστασία των αποτελεσμάτων των θυσιών που έκαναν οι Αυστραλοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της χώρας, Σκοτ Μόρισον.

«Οι Αυστραλοί έκαναν πολλές θυσίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυτής και επιθυμούν δικαίως το αποτέλεσμα των θυσιών τους να προστατευθεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αυστραλός πρωθυπουργός σχετικά με την υπόθεση.

Μη προνομιακή μεταχείριση

 

Οι αυστραλιανές αρχές ύψωσαν τοίχος απέναντι στον ανεμβολίαστο Νόβακ Τζόκοβιτς, επιφυλάσσοντας μη προνομιακή μεταχείριση στον παγκόσμιο πρωταθλητή. Τον υποχρέωσαν μάλιστα να μείνει σε ξενοδοχείο όπου στοιβάζονται, ενίοτε για χρόνια, μετανάστες.

Η στάση αυτή αρχικά επικρίθηκε σφοδρά από το Βελιγράδι και τους οπαδούς του Τζόκοβιτς, που την χαρακτήρισαν τιμωρητική και εκδικητική, κάνοντας λόγο για πολιτική εργαλειοποίηση της υπόθεσης.

Αιχμές του σέρβου προέδρου

 

Ωστόσο, μετά τις κατηγορίες που ήρθαν στο φως, σύμφωνα με τις οποίες ο πρωταθλητής φέρεται ενόσω νοσούσε -πιστοποιείται βάσει των αποτελεσμάτων μοριακού τεστ- να κυκλοφορούσε ελεύθερα, κάτι που θεωρείται παράνομο στη Σερβία, το Βελιγράδι άλλαξε στάση.

Ο ίδιος ήδη παραδέχθηκε πως είπε ψέματα σχετικά με τη νόσησή του, ενώ ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε στη σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS), αφού είπε ότι γνωρίζει προσωπικά τον τενίστα και στην επικοινωνία τους χρησιμοποιούν ενικό, άφησε αιχμές για την άρνησή του να εμβολιαστεί.

«Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν όλοι οι άνθρωποι, εγώ είμαι τρεις φορές εμβολιασμένος και θα εμβολιαστώ και τέταρτη φορά. Νομίζω ότι δεν είναι αρκετά υπεύθυνο να μην εμβολιάζεστε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Α. Βούτσιτς.