Το αναρχικό μίσος κατά του πολιτισμού

Δεν πρόλαβε καν να στεγνώσει η (ψηφιακή) μελάνη από το χθεσινό σημείωμα για την «Ασυδοσία της αριστερής βίας στα Α.Ε.Ι.» και ένα νέο περιστατικό ήρθε να σοκάρει την ελληνική κοινή γνώμη. 

Φωτογραφίες που δημοσίευσε στο διαδίκτυο ο ιστορικός της Τέχνης και επιμελητής εκθέσεων κ. Μεγακλής Ρογκάκος, δείχνουν το μέγεθος της βεβήλωσης των χώρων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, την ασέβεια απέναντι στον πολιτισμό, το θράσος των συμμοριών που λυμαίνονται τη δημόσια περιουσία και το μίσος του απέναντι στον άνθρωπο.  

Οι φωτογραφίες αυτές θυμίζουν την μανία των φανατικών τζιχαντιστών του ISIS απέναντι στα μνημεία του πολιτισμού. Το καταστροφικό μένος ενάντια σε ό,τι θυμίζει την έμπνευση, τον κάματο και τη δημιουργία, κοντολογίς απέναντι στα έργα των ανθρώπων.

Οι φωτογραφίες αυτές, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ακόμη επεισόδιο του ακήρυχτου πολέμου των συμμοριών αυτών, απέναντι στην κοινωνία και φέρουν βαρύ συμβολισμό. 

Συμβολίζουν το μίσος που διακατέχει αυτούς τους νέους, μίσος απέναντι στην κοινωνία και στον ίδιο τους τον εαυτό. Αναρωτιέται κανείς σε ποιες οικογένειες μεγάλωσαν για να μισούν τόσο πολύ; Με τι ανθρώπους συναναστρέφονται, ώστε να μην μπορούν να διακρίνουν ανάμεσα στην θεμιτή διαφωνία στην πολιτική και την καταστροφική μανία απέναντι σε όλα; 

Δηλώνουν αναρχικοί, μα τους λείπει η στοιχειώδης γνώση ακόμη και των κειμένων των μεγάλων στοχαστών του αναρχισμού κατά τον 19ο αιώνα. Είμαι σίγουρος πως δεν γνωρίζουν καν τα ονόματά τους. Για τα έργα τους, ας μην το συζητήσουμε καθόλου. 

Θυσιάζουν την ατομικότητα και την προσωπικότητά τους, προκειμένου να συμμετάσχουν σε αγέλες καταστροφέων και γκρεμιστών, αντιπροτείνοντας νεφελώδεις ιδέες κοινοκτημοσύνης και αδελφοσύνης, τη στιγμή που οι ίδιοι θεωρούν εχθρούς κάθε ένα που δεν ασπάζεται τις χαοτικές τους απόψεις. 

Κήρυξαν τον πόλεμο κατά της κοινωνίας, θεωρούν εαυτούς πεφωτισμένους και τους υπόλοιπους συμβιβασμένους, αλλά όπως αποδείχτηκε και από την πρόσφατη επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη, κατοικούν στα βόρεια προάστια και προέρχονται από ευκατάστατες οικογένειες. 

Πλήττουν μέσα στην ευμάρειά τους κι αναζητούν τρόπους για να ανεβάσουν την αδρεναλίνη στον οργανισμό τους, προκαλώντας ατιμώρητοι καταστροφές και τρομοκρατώντας τους άλλους. 

Ωστόσο, κάποια στιγμή πρέπει να μπουν όρια και να τελειώσει αυτή η άνευ νοήματος και άχρηστη για την κοινωνία βία. 

Η κοινωνία έχει κουραστεί, καταδικάσει και απορρίψει αυτή τη βία εδώ και χρόνια. 

Οι θύλακες αυτής της βίας, οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από την «ένοπλη παράδοση» της τρομοκρατίας με τα δεκάδες αθώα θύματα της 17Ν και των άλλων οργανώσεων που έχουν εξαρθρωθεί, θα πρέπει να συναντήσουν την αποφασιστικότητα των διωκτικών αρχών και την αυστηρότητα της δικαιοσύνης. 

Η ελληνική κοινωνία, έχοντας δοκιμαστεί σκληρά την τελευταία δεκαετία, έχει ανάγκη από ηρεμία, κανονικότητα και συνθήκες ικανές να τη βοηθήσουν να προχωρήσει μπροστά. 

Ο αναχρονισμός, η αρχαϊκή αυτή πολιτική συμπεριφορά, η οποία βρίσκει κατανόηση από ορισμένους πολιτικούς κύκλους της σημερινής αντιπολίτευσης και ανοχής από άλλους, αποτελεί τροχοπέδη για την πρόοδο και την προκοπή των πολιτών. 

Και στο αίτημα αυτό, η πολιτεία δεν μπορεί πλέον να κωφεύει υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος της σύγκρουσης. Η κοινωνία, έτοιμη από καιρό, θα την στηρίξει.