Δεν χάνουν μόνο, κερδίζουν κιόλας

Το είχα ακούσει από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη, αλλά μέσα στη φασαρία των κυρίαρχων θεμάτων της προεκλογικής εκστρατείας, πέρασε απαρατήρητο. Τον είχαν ρωτήσει για το πρόβλημα που υπάρχει για μια μέση οικογένεια ή για ένα νεαρό ζευγάρι να νοικιάσει σπίτι σε λογική τιμή. Είχε αναγνωρίσει το πρόβλημα, είπε για τα σχέδιά του επί της στεγαστικής πολιτικής, αλλά φώτισε και την άλλη πλευρά του νομίσματος που όλοι την ξεχνάμε. «Απ’ αυτή την αύξηση των ενοικίων ζημιώνονται μεν οι ενοικιαστές, αλλά ωφελούνται πολύ οι ιδιοκτήτες.»

Στην αρχή με ξένισε ο συλλογισμός του, σας εξομολογούμαι. Αλλά όταν το ζύμωσα στο μυαλό μου, συνειδητοποίησα ότι είχε 1000% δίκιο. Διότι τα δυάρια και τα τριάρια που νοικιάζονται σήμερα στις πόλεις είτε ως Airbnb είτε για 700 και 800 ευρώ τον μήνα, δεν ανήκουν σε τίποτα πολυεθνικές. Στην ελληνική μεσαία τάξη ανήκουν. Και όποιος από οικογενειακή κληρονομιά κατέχει δυο δυάρια σήμερα, έχει 1400 ευρώ τον μήνα στο νερό. Δηλωμένα για 250 ευρώ στην εφορία, έτσι; Τα υπόλοιπα μαύρα.

Έλα όμως που το ίδιο γίνεται και με την περιβόητη ακρίβεια. Όταν ο Σύριζα λέει ότι είναι προϊόν αισχροκέρδειας την οποία θα πατάξει, μιλά για καμιά δεκαριά μεγάλα σούπερ μάρκετ ή για μερικές αλυσίδες καταστημάτων. Τα μικρομάγαζα και τις μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρησούλες που αποτελούν το 50% της ελληνικής οικονομίας και οι οποίες επίσης ανεβάζουν ανεξέλεγκτα τιμές, δεν τις υπολογίζει. Ο περιπτεράς που ανεβάζει 0,20 την τσίχλα, λέει «σιγά, μην ανεβάζω εγώ τον πληθωρισμό», αλλά κερδίζει και εν τέλει όλοι μετέχουν σ’ αυτό. Ναι, κάποιοι χάνουν, αλλά και κάποιοι κερδίζουν από την ίδια διαδικασία.

Τα έγραφα και για τους αγρότες ή τους κτηνοτρόφους. Ναι, αυξήθηκαν τα λιπάσματα, τα πετρέλαια, οι ζωοτροφές, αλλά παράλληλα ανέβηκαν αισθητά και οι τιμές παραγωγού. Οι μόνοι που την πληρώνουν σίγουρα και δίχως εξαίρεση είναι οι απλοί μισθωτοί και οι φτωχοί δίχως άλλα εισοδήματα συνταξιούχοι. Οι υπόλοιποι, από κάπου χάνουν και κάπου τσιμπολογάνε. Έτσι ήταν πάντα η μεσαία τάξη αναγνώστες μου κι έτσι συνεχίζει να είναι. Εξ ου και τα εκλογικά αποτελέσματα των ελευθέρων επαγγελματιών, που όσο πιο δυνατά διαμαρτύρονταν για την οικονομική πολιτική Μητσοτάκη, τόσο φανατικότερα πήγαν και τον ψήφισαν. Προφανώς κερδίζουν και προφανώς κάπως αλλιώς υπολογίζουν το ισοζύγιο…