«Ξύπνημα» αγορών σε τράπεζες και blue chips στο XA

«Ξύπνημα» αγορών σε τράπεζες και blue chips στο XA

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σημαντικά βελτιωμένη είναι η εικόνα της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς καθώς σταδιακά το τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης εκδηλώθηκε αγοραστικό ενδιαφέρον σε τράπεζες και blue chips, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 865 μονάδες.

Παράλληλα, βελτίωση – συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις παρουσιάζει και η αξία συναλλαγών που πλησιάζει τα 70 εκατ. ευρώ, ενώ στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας παρέμεινε κάτω από τα 60 εκατ. ευρώ.

Η επιτυχημένη έξοδος της χώρας στις αγορές με το 7ετές ομόλογο με επιτόκιο 1,9% και με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 13 δισ. ευρώ, ασφαλώς επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα.

Πλέον ο Γ.Δ. έχει ανέλθει στις 867 μονάδες με άνοδο 1,38%, με τις τράπεζες να έχουν ανεβάσει στροφές, ενώ και πολλά blue chips ξεχωρίζουν. Πειραιώς, Εθνική και ΔΕΗ ενισχύονται άνω του 4%, πλέον του 2% κερδίζουν οι Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Lamda Development και Viohalco, ενώ κέρδη καταγράφουν και οι Coca Cola HBC, Motor Oil, ΟΛΠ, Eurobank, EXAE, ΓΕΚ Τέρνα ΑΔΜΗΕ.

Εξαιρετική είναι η εικόνα και στο χώρο του Mid Cap όπου κέρδη από 2% έως 5,5% καταγράφουν τίτλοι όπως MIG, AVAX, Intrakat, Νηρέας, Intralot, Intracom Holdings και ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος.

Πολύ καλή είναι η εικόνα και στην ευρύτερη αγορά, όπου αρκετές μετοχές καταγράφουν άνοδο από 5% και άνω. Συνολικά, 93 μετοχές ενισχύονται έναντι 27 που υποχωρούν, κάτι που μαρτυρά την ευρύτερη εικόνα της αγοράς που είναι θετική.