To ΤΧΣ ζεσταίνει το ταμπλό, η Optima «καρφί» για ΧΑ, ΕΤΕ - ΠΕΙΡ στηρίζουν τη μετοχή και tips για τις μικρές

Η διάθεση μετοχών των συστημικών τραπεζών από το ΤΧΣ, μονοπωλεί σχεδόν τη συζήτηση στα χρηματιστηριακά γραφεία. Τα σενάρια πέφτουν βροχή και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των στελεχών της αγοράς. Η διάθεση του 1,4% της Eurobank είναι εύκολη υπόθεση. Το δύσκολο είναι το 20% της Εθνικής Τράπεζας. Η Eurobank έστειλε την επιστολή και θα γίνει το πακέτο. Η Εθνική Τράπεζα από την άλλη έχει σημαντικό ενδιαφέρον από επενδυτές, αλλά το 20% αντιστοιχεί περίπου σε 1 δισ. ευρώ. Επομένως και σύμφωνα με γνώστες των πραγμάτων, αυτό έφερε πίεση στο Χ.Α. στις προηγούμενες συνεδριάσεις, αφού οι επενδυτές που ήδη έχουν μετοχές στην Ελλάδα, έσπευσαν να αντλήσουν ρευστότητα.

Βέβαια, ότι κάποια στιγμή θα πουλούσε το ΤΧΣ το ήξεραν όλοι, αλλά ίσως κάποιοι να περίμεναν πως θα γίνει αργότερα, ή και με άλλο τρόπο, όπως για παράδειγμα μέσω δύο-τριών μεγάλων παικτών που θα έπαιρναν τις μετοχές ως στρατηγικοί επενδυτές και το ευρύ επενδυτικό κοινό τις υπόλοιπες. Από την άλλη φαίνεται πως έχουμε λησμονήσει τα χρόνια που περάσαμε, όπου το ΤΧΣ μάζευε μετοχές των τραπεζών και μέσω ανακεφαλαιοποιήσεων έχανε λεφτά. Τώρα πουλάει και οι ξένοι δεν έχουν αμφιβολίες για το μέλλον. Απλά περιμένουν να έρθει η επόμενη χρονιά και να πάρουν μέρισμα. 


Ξεκινάει στο μέσο της εβδομάδας η δημόσια εγγραφή της Optima Bank και πάνε πάρα πολλά χρόνια από τότε που η Ελληνική Τράπεζα πέρασε το κατώφλι του χρηματιστηρίου. Πρόκειται για μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη, καθώς λείπουν πλέον οι επιλογές από τους επενδυτές και πολλοί κλάδοι θέλουν «ενδυνάμωση», εξέλιξη που θα βελτιώσει και την αποτίμηση όλης της αγοράς.

Η Optima Bank κάνει επομένως την αρχή και στις 27 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η δημόσια εγγραφή, η οποία θα τελειώσει δυο μέρες μετά. Τότε θα ανακοινωθεί και η τιμή διάθεσης με ανώτατη τα 7,20 ευρώ, ενώ οι μετοχές θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. στις 4 Οκτωβρίου. Θα διατεθούν 19,95 εκατ. νέες μετοχές και με παράλληλη διάθεση 1,05 εκατ. νέες μετοχές σε κλειστό κύκλο.

Η διασπορά θα είναι καλή μετά την αύξηση. Αν καλυφθεί πλήρως η αύξηση τα καθαρά έσοδα για την τράπεζα μετά την αφαίρεση των δαπανών θα είναι 144 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο εξάμηνο του 2023 είχε η τράπεζα καθαρά έσοδα από τόκους 60,7 εκατ. ευρώ από 25,6 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 44 εκατ. ευρώ από 11,6 εκατ. ευρώ.

Ο βασικός μέτοχος (Motor Oil) μέσω της Ireon Investments θα βάλει 10 εκατ. ευρώ ενώ ως cornerstone επενδυτές, η Reggeborgh θα βάλει έως 21 εκατ. ευρώ, η K Hamdoun έως 5 εκατ. ευρώ και οι Magna, OAKS, Manulife θα βάλουν 8,8 εκατ. ευρώ, 4,85 εκατ. ευρώ και 1,35 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Έτσι μετά την αύξηση οι βασικοί μέτοχοι θα είναι η Ireon με 8,96%, η Canelo με 5,83%, η Bayoun με 2,56% και η Reggeborgh 3,95%. Το επενδυτικό κοινό θα έχει 72%.


Ικανοποιητική η κερδοφορία της Εβροφάρμα στο πρώτο εξάμηνο, λόγω αύξησης των όγκων, αλλά και των τιμών. Η καθαρή κερδοφορία ανήλθε στα 1,4 εκατ. ευρώ, ενώ στο περσινό εξάμηνο είχε οριακή ζημία. Ο καθαρός δανεισμός είναι στα 21 εκατ. ευρώ και εκεί είναι που πρέπει μάλλον να εστιάσει τώρα η διοίκηση. Στην είσπραξη δηλαδή απαιτήσεων και στην απομόχλευση του ισολογισμού. Δεν αποκλείει πίεση στις τιμές στο δεύτερο εξάμηνο η εταιρεία, αφού έχει πέσει η ζήτηση μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων.


Άλλη μία μικρή εισηγμένη η Euroconsultants, έβγαλε θετικά αποτελέσματα και αύξησε τα καθαρά της κέρδη στα 1,15 εκατ. ευρώ από 441 χιλ. ευρώ. Μάλιστα όπως αναφέρει η εταιρεία σύντομα θα ολοκληρωθεί η πώληση ακινήτου και πλέον θα έχει αρνητικό καθαρό δανεισμό.


Κερδισμένη σίγουρα από την υπόθεση της Δημόσιας Προσφοράς μετοχών της Optima θα είναι η ΕΧΑΕ. Εκτός από την εισαγωγή μιας εταιρίας με δυνητική κεφαλαιοποίηση άνω του μισού δισ. ευρώ, η ΕΧΑΕ θα μοιραστεί μαζί με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έσοδο 346 χιλ. ευρώ. Αν όλα πάνε καλά και ολοκληρωθεί ο κύκλος των νέων εισαγωγών (Trade Estates και Noval) στο ΧΑ ως το τέλος του έτους και η ΕΧΑΕ θα δει τις κεφαλαιοποιήσεις να αυξάνονται κατά τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ συν τα έσοδα που θα προκύψουν από τις αναδοχές.


Η τιμή της βενζίνης ξεπέρασε τα 2 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα βελτιώνοντας τα κέρδη των πρατηριούχων. Και τούτο διότι το περιθώριο των πρατηρίων παραμένει σταθερό ή έχει πλαφόν το μικτό περιθώριο με το οποίο λειτουργούσαν τα πρατήρια βενζίνης την 31.12.2021. Η αύξηση επομένως στην τιμή δεν αλλάζει τα περιθώρια, βελτιώνει ωστόσο την κερδοφορία σε απόλυτες τιμές.


Τα 327 MW του Καφηρέα έχουν εγγυημένη ταρίφα 98 ευρώ ανά MWh για 25 χρόνια. Με μια μετριοπαθή ετήσια προσέγγιση ηλεκτρικού φορτίου (32%) η παραγωγή του πάρκου μπορεί με άνεση να προσθέτει 90 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο στα έσοδα της Τερνα Ενεργειακή. Η συνεισφορά εσόδων και κερδών του μεγαλύτερου αιολικού συμπλέγματος πάρκων στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει από το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρήσης, ενώ από το ξεκίνημα του τετάρτου τριμήνου το πάρκο θα δουλεύει στο σύνολο της ονομαστικής εγκατεστημένης ισχύος. 


Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι εκκινούν τις αγορές ιδίων μετοχών. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει τις αγορές ιδίων κατά τις δυνατότητες που της δίνει η νομοθεσία (ακύρωση, stock awards κλπ), ενώ η Εθνική Τράπεζα θα δώσει τις μετοχές που θα αγοραστούν στο προσωπικό σαν bonus Η Alpha bank επίσης έχει πάρει απόφαση προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών που θα εξυπηρετεί όλους τους σκοπούς που επιτρέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης της δωρεάν διανομής ιδίων μετοχών, σε Μέλη της Διοίκησης και του Προσωπικού. Η Eurobank θα αξιοποιήσει την δυνατότητα αγοράζοντας τις μετοχές που κατέχει το ΤΧΣ (1,4%). Και οι τρεις τράπεζες θα αγοράσουν ποσοστά που αντιστοιχούν στο 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου.


Μετά από 19 μήνες το σήριαλ εξαγοράς της Activision φαίνεται να παίρνει το δρόμο της υλοποίησης. Η πρόταση εξαγοράς από την Microsoft αξίας 68,7 δισ. ευρώ σε μετρητά είναι συμβατή πλέον με τις απαιτήσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού του Ην. Βασιλείου. Η έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές είχε τεθεί ως προαπαιτούμενο για την υποβολή της δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της Activision σε τιμή 95 δολάρια ανά μετοχή.

Από την ημερομηνία της ανακοίνωσης όμως της συμφωνίας η μετοχή λόγω των πολυάριθμών εγκρίσεων (η εθνική επιτροπή ανταγωνισμού σε 39 χώρες έπρεπε να συναινέσει με κυριότερες αυτές των ΗΠΑ και Μ. Βρετανία) προσέφερε άνετο arbitrage από 15% έως και 25% στη χρηματιστηριακή της τιμή προεξοφλώνταςlpa ακόμα και ακύρωση του ντηλ. Η υπομονή όσων πίστεψαν έχει πλέον τις πιθανότητες δικαίωσης με το μέρος της.


Η απόδοση στα 10ετή ομόλογα ΗΠΑ ανέβηκε πάνω από το 4,5% για πρώτη φορά από το 2007 καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι η αγορά ομολόγων βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τοξικό μείγμα μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και επίμονου πληθωρισμού στις ΗΠΑ με τη Fed να διατηρεί «γερακίσια» στάση.

Οι ελπίδες για μια γρήγορη στροφή μετά τον επιθετικό κύκλο επιτοκιακών αυξήσεων ξεθώριασαν και πάλι μετά τις προβολές της Fed την περασμένη εβδομάδα για υψηλότερο κόστος δανεισμού, κάτι που σημαίνει οτι τα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ οδεύουν προς άλλη μια χρονιά απωλειών. Η πιθανότητα μιας ήπιας προσγείωσης της αμερικανικής οικονομίας απομακρύνει την επιστροφή σε πολιτική νομισματικής χαλάρωσης την επόμενη χρονιά. Η άνοδος των τιμών πετρελαίου και το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ μπορεί να προκαλέσουν νέα sell off.

Η Fed σχεδιάζει να ανεβάσει τα επιτόκια στο εύρος 5,5%-5,75% σύμφωνα με τις τελευταίες της προβολές. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δείχνει πιο «γεράκι» απ' ό,τι οι αγορές και το σενάριο «υψηλότερα για μακρύ χρονικό διάστημα» όσον αφορά στο κόστος χρήματος σημαίνει οτι τα πραγματικά επιτόκια, αφαιρουμένου του πληθωρισμού, μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω και να προκαλέσουν ευρεία διόρθωση στις αγορές.


Μέσα στο αρνητικό χρηματιστηριακό κλίμα της περασμένης εβδομάδας στην Αμερική, οι τυχεροί της ημέρας ήταν οι μέτοχοι της Splunk (SPLK NASDAQ), οι οποίοι είδαν την μετοχή της εταιρείας να ανεβαίνει κατά 20% και να κλείνει την συνεδρίαση στα 144 δολάρια περίπου. Αιτία της μεγάλης ανόδου, η οποία αύξησε την χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης κατά 4 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν η ανακοίνωση της συμφωνίας της εξαγοράς της εταιρείας από την Cisco (CSCO NASDAQ).

Η Splunk ασχολείται με θέματα κυβερνοασφάλειας και φημίζεται για την εξειδίκευσή της στον τομέα του data observability, δηλαδή με την δυνατότητα μίας επιχείρησης να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο όλα τα συστήματά της και να εντοπίζει διάφορες απειλές και κυρίως πιθανά ζητήματα κυβερνοασφάλειας.

Από την άλλη μεριά, η Cisco είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον χώρο του εξοπλισμού δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεπικοινωνιών. Το πρόβλημα της Cisco τα τελευταία χρόνια είναι η περιορισμένη ανάπτυξη του κλάδου εξοπλισμού και υποδομής δικτύων και η πτώση της ζήτησης μετά την πανδημία.

Με την εξαγορά της Splunk ελπίζει πως θα μπορέσει να επιστρέψει σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, πράγμα που αν γίνει θα μπορέσει να δώσει ώθηση στην μετοχή της εταιρείας η οποία είναι λίγο πολύ στάσιμη την τελευταία πενταετία. Η συμφωνία προβλέπει πως η Cisco θα πληρώσει 157 δολάρια σε μετρητά για κάθε μετοχή της Splunk, δηλαδή 31% πάνω από την τιμή της την ημέρα πριν τις επίσημες ανακοινώσεις.

Το γεγονός πως η τιμή της την Πέμπτη δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα 145 δολάρια δείχνει μάλλον τον φόβο των επενδυτών πως η έγκριση της εξαγοράς μπορεί να καθυστερήσει πολύ, κάτι που έχουμε δει αρκετές φορές τώρα τελευταία.

Προς το παρόν δεν φαίνεται πιθανόν να εκφραστούν αντιρρήσεις από την πλευρά των εποπτικών αρχών, ενώ το γεγονός πως δεν θα απαιτηθεί και η έγκριση των κινεζικών αρχών αυξάνει τις πιθανότητες για επιτυχημένη ολοκλήρωση της επιχειρηματικής συμφωνίας. Για τον λόγο αυτό μπορεί να έχει νόημα η αγορά μετοχών της Splunk στη περίπτωση που η μετοχή της πέσει σημαντικά στα πλαίσια μίας γενικότερης πτώσης των αγορών. Δεδομένου ότι η μετοχή της εξαγοραζόμενης εταιρείας είχε ξεπεράσει τα 200 δολάρια το 220, είναι φανερό πως η τιμή των 157 δολαρίων δεν θα φέρει κέρδη σε όλους τους μετόχους. Κάποιοι μεγάλοι επενδυτές όμως φαίνεται πως θα πετύχουν εξαιρετικές αποδόσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η επενδυτική εταιρεία Starboard η οποία πολύ συχνά ασχολείται με τον μετοχικό ακτιβισμό, θα υπερδιπλασιάσει τα χρήματα που επένδυσε το φθινόπωρο του 2022. Η Starboard είναι η όγδοη μεγαλύτερη μέτοχος της Splunk και είναι βέβαιο πως όταν αγόρασε το μερίδιό της είχε στο νου της μία πιθανή εξαγορά της Splunk.

Όχι μόνο γιατί είχε κάνει μία σωστή ανάλυση αλλά γιατί οι συζητήσεις μεταξύ Cisco και Splunk είχαν ξεκινήσει από τις αρχές του 2022 για να ατονήσουν στην συνέχεια και να καρποφορήσουν τώρα. Και σημαντικοί θεσμικοί επενδυτές είχαν αποκτήσει σημαντική θέση στην εταιρεία με την εξαγορά της στο μυαλό αλλά φαίνεται πως καμία άλλη δεν θα πετύχει τόσο μεγάλη απόδοση όσο η Starboard, μάλλον γιατί αγόρασαν στην «λάθος» τιμή.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.