Πάνω από τον πήχη η ΔΕΗ, θετικό guidance για Autohellas και τα projects της ΕΥΔΑΠ

Πάνω από το guidance, αλλά και πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκαν τα επαναλαμβανόμενα EBITDA της ΔΕΗ, επιβεβαιώνοντας την αλλαγή σελίδας στον όμιλο, ο οποίος πλέον όχι μόνο βελτιώνει μεγέθη, αλλά και αναπτύσσεται μέσω εξαγορών. Το επαναλαμβανόμενο EBITDA ανήλθε στα 953,7 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 9,4% έναντι του 2021 παρά τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε η επιχείρηση μέσα στο 2022.

Ο Γιώργος Στάσσης πρόεδρος και CEΟ ανέφερε πως τα αποτελέσματα καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα της λειτουργικής κερδοφορίας τα τελευταία 3 χρόνια με τα EBITDA να είναι κοντά στα 900 εκατ. ευρώ παρά τις πρωτόγνωρες καταστάσεις, όπως η πανδημία και η ενεργειακή κρίση.

Για το 2023 ο στόχος για τα επαναλαμβανόμενα EBITDA τοποθετήθηκε στα 1,1 δισ. ευρώ. Επιπλέον η ΔΕΗ μπόρεσε να αντιστρέψει την αύξηση του καθαρού χρέους που καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο διατηρώντας τη ρευστότητα σε υψηλά επίπεδα. Οι συνολικές επενδύσεις το 2022 ανήλθαν στα 686 εκατ. ευρώ και το καθαρό χρέος μειώθηκε στα 1,39 δισ. ευρώ από 1,9 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2021.  

Ο κ. Στάσσης σημείωσε πως προχώρησε σε επιλεκτικές εξαγορές στην Ελλάδα, αλλά και στην εξαγορά της Enel Romania που περιμένει να ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο και έγινε με ελκυστική αποτίμηση. Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς θα παρουσιάσει η ΔΕΗ το επικαιροποιημένο στρατηγικό της σχέδιο. Επιπλέον το 2024 θα δώσει μέρισμα από τα κέρδη του 2023. 


Μία ακόμα καλή χρονιά περιμένει για την Autohellas ο Ευτύχης Βασιλάκης, CEO του ομίλου, όπως ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται από την πορεία των προκρατήσεων. Ο όμιλος πέτυχε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ρεκόρ πωλήσεων και κερδών, αλλά για τον κ. Βασιλάκη αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι πως ακόμα και στις δύσκολες χρονιές όπως του 2020 και εν μέσω πανδημίας κατάφερε να βγάλει κέρδη και αυτό δείχνει, όπως είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών, τα ισχυρά θεμέλια της εταιρείας και τη δυνατότητα να βγάζει ισχυρά κέρδη όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Οι καθυστερήσεις στις παραλαβές νέων αυτοκινήτων έχουν δημιουργήσει μία μεγάλη ουρά παραγγελιών με καταναλωτές που περιμένουν αρκετούς μήνες να παραλάβουν αυτοκίνητα, αλλά αυτό έχει οδηγήσει τις τιμές στα μεταχειρισμένα σε υψηλότερα επίπεδα. Μικρά αυτοκίνητα, με κινητήρες πετρελαίου είναι μεταξύ των αυτοκινήτων που έχουν ζήτηση.

Ο κ. Βασιλάκης σημείωσε πως είναι νωρίς να πει κάποιος σήμερα αν το 2023 θα είναι μία χρονιά επίσης με νέο ιστορικό υψηλό πωλήσεων και κερδών, αυτό όμως που μπορεί να πει είναι πως θα υπάρξει μία πίεση στα περιθώρια κερδών προ φόρων και τόκων λόγω της αύξησης του χρηματοοικονομικού κόστους, που επηρεάζει όλες τις εταιρείες που έχουν έκθεση σε δανεισμό. Σημείωσε πάντως πως ο δανεισμός του ομίλου είναι σημαντικά χαμηλότερος των ανταγωνιστών που σημαίνει πως μπορεί και να αυξήσει το στόχο και να κάνει εξαγορές. Η πρόσφατη εξαγορά στην Πορτογαλία αναμένεται να διπλασιάσει τα μεγέθη της διεθνούς δραστηριότητας με την εταιρεία να έχει το 2022 κέρδη προ φόρων περίπου 9 εκατ. ευρώ.


Πρεμιέρα χθες για AustriaCard σε Αθήνα και Βιέννη και θα λέγαμε πως η μετοχή κινήθηκε αρκετά καλά με δεδομένο πως οι μέτοχοι της Inform Lykos είχαν πάρει τις νέες μετοχές με discount έναντι του κλεισίματος. Έτσι ξεκίνησε πτωτικά η μετοχή, αλλά χωρίς να χάσει όλο το discount. Χτύπησε και η διοίκηση της εταιρείας το κουδούνι της έναρξης της συνεδρίασης με το Γιάννο Κοντόπουλο (CEO EXAE) να καλωσορίζει την εταιρεία στο Χρηματιστήριο και να σημειώνει τη διάθεση των βασικών μετόχων να αυξήσουν τη διασπορά.


Μεγάλη πορεία έχουν καταγράψει οι μετοχές της κατηγορίας ΜΕΖΖ, που η στήλη έχει σχολιάσει αρκετές φορές, στις τελευταίες συνεδριάσεις. Η Galaxy και η Sunrise βρέθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά γιατί οι επενδυτές περιμένουν  «δυνατές» επιστροφές στους μετόχους. Η στήλη ακούει πως η πρώτη έχει εισπράξει πολλά από τόκους ομολόγων που κατέχει και θα δώσει αρκετά τους μετόχους, κάτι που βέβαια μένει να επιβεβαιωθεί. Αυτός όμως είναι ο λόγος της ανόδου σύμφωνα με όσα ακούγονται στα χρηματιστηριακά γραφεία. Θυμίζουμε πως η Phoenix, η οποία κινείται επίσης ανοδικά το τελευταίο διάστημα είχε δώσει δυνατή επιστροφή κεφαλαίου και έχει μαζέψει πάλι αρκετά στο ταμείο της.


Πολύ θετική η συμπεριφορά της Μοτοδυναμική στις τελευταίες συνεδριάσεις και προσεγγίζει και πάλι τα υψηλά της. Πριν μερικούς μήνες δε μπορούσε να ξεφύγει από τα 2 ευρώ και τώρα κοιτάζει τα 3 ευρώ. Την ερχόμενη Τετάρτη θα δημοσιεύσει αποτελέσματα χρήσης.


Δεν είναι μικρή υπόθεση οι ενισχύσεις που δίνονται στα νοικοκυριά για την τοποθέτηση σημαντικού εξοπλισμού σε κατοικίες και διαμερίσματα. Για παράδειγμα, χθες, δημοσιεύθηκε ο οδηγός του προγράμματος για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στη στέγη που αφορά εκτός από νοικοκυριά και αγρότες. Επίσης, τρέχει το πρόγραμμα για την επιδότηση αντικατάστασης των ηλεκτρικών με ηλιακούς θερμοσίφωνες, όπου καλύπτεται, βάσει συγκεκριμένων εισοδηματικών κριτηρίων, κόστος έως 60%.

Η τρίτη αυτής της κατηγορίας παρέμβαση περιλαμβάνει το Smart Readiness, δηλαδή τη δράση 100 εκατ. ευρώ για την μετατροπή 120.000 κτιρίων σε «έξυπνα» με επιχορήγηση μέσω κουπονιού. Θα χρηματοδοτηθούν δηλαδή, μέσω κουπονιού εργασίες σε περίπου 120.000 κτίρια με αντικείμενο την αναβάθμιση της εσωτερικής καλωδίωσής τους, προκειμένου να μπορούν να λάβουν ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων.

Όπως και την εγκατάσταση υποδομών για τη διασύνδεση νέων «έξυπνων» μετρητών δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο) και τη διασύνδεση κατάλληλων «έξυπνων» αισθητήρων. Οι τελευταίοι θα «μετρούν» την ασφάλεια, τον έλεγχο καλής λειτουργίας και άλλου είδους θέματα που αφορούν στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βασικότερων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των κτιρίων (π.χ. ανελκυστήρας).


Σύντομα ένας μεγάλος αριθμός κάδων στη Θεσσαλονίκη θα υπογειοποιηθεί. Αυτό προβλέπει το έργο ύψους 2,1 εκατ. ευρώ, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και του οποίου ο διαγωνισμός «τρέχει», διαθέτοντας ημερομηνία υποβολής προσφορών την 21η Απριλίου. Ουσιαστικά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρόκειται να προβεί στην ανάπλαση δέκα εμπορικών δρόμων με σκοπό την αναβάθμιση και ανάδειξη του αστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών και των επισκεπτών της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Έτσι, στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα δημιουργήσει ένα δίκτυο υπόγειων κάδων για τη βελτίωση του δημόσιου χώρου, αλλά και για τη βελτίωση των συνθηκών διαχείρισης απορριμμάτων. Το εν λόγω έργο έχει το δικό του ενδιαφέρον καθότι πρόκειται να υλοποιηθεί σε δύο φάσεις.  Η πρώτη προβλέπει τον εντοπισμό δικτύων-εμποδίων με γεωραντάρ ή ραντάρ υπεδάφους και η δεύτερη, που είναι και η απλούστερη, περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση ενός πλήρους συστήματος υπόγειας αποθήκευσης απορριμμάτων με περισσότερους από 120 υπόγειους κάδους χωρητικότητας 3 κυβικών μέτρων περίπου έκαστος.


Μπορεί να έχει προκληθεί ανησυχία στις τάξεις των ιδιοκτητών για την οδηγία της Κομισιόν βάσει της οποίας από το 2030, όσα ακίνητα δεν έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά δεν θα μπορούν να ενοικιαστούν ή να πωληθούν. Ωστόσο, η εύλογη αυτή ανησυχία είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη σχετίζεται με το γεγονός ότι μέχρι τότε η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών της χώρας θα έχουν, εκ των πραγμάτων, υποχρεωθεί να αναβαθμίσουν ενεργειακά το ακίνητό τους. Γιατί;

Το μεγαλύτερο τμήμα του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος στην Ελλάδα είναι γερασμένο, με έτος κατασκευής το 1950 στο κέντρο της Αθήνας και τις μετέπειτα δεκαετίες στα προάστια οπότε κορυφώθηκε το σύστημα της αντιπαροχής. Αυτό σημαίνει ότι ο βασικός πονοκέφαλος των ιδιοκτητών μονοκατοικιών και διαμερισμάτων μέχρι το 2033 και το 2040 θα πρέπει να είναι ότι εάν πρόκειται σήμερα για, ήδη, παλαιά ακίνητα π.χ. τριακονταετίας, τότε, το 2030, θα έχουν συμπληρώσει μισό αιώνα ζωής.

Με άλλα λόγια, εκ των πραγμάτων, η ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου, σε πρώτη φάση, η αλλαγή κουφωμάτων θα έχει καταστεί απαραίτητη πολύ νωρίτερα. Εξάλλου, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, κυρίως στις μονοκατοικίες, που υπόκεινται περισσότερο στις καιρικές - θερμοκρασιακές μεταβολές, οι παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης είναι επείγουσες. Το ερώτημα βέβαια, είναι ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό.


Σημαντικά έργα υλοποιεί η ΕΥΔΑΠ στην Ανατολική Αττική, η οποία, εδώ και πολλά χρόνια, υποφέρει από την έλλειψη ολοκληρωμένου αποχετευτικού συστήματος. Η εταιρία λοιπόν πραγματοποιεί έργα 800 εκατ. ευρώ με στόχο την κάλυψη 400.000 κατοίκων στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής μέσω ενός δικτύου αγωγών 1.400 χιλιομέτρων που θα διαθέτει 73.000 διακλαδώσεις. Επίσης, η Ραφήνα-Πικέρμι και τα Σπάτα-Αρτέμιδα αποκτούν Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων, έργο περίπου 89 εκατ. ευρώ που δημοπρατήθηκε τον Γενάρη του 2023. Επίσης, το προσεχές διάστημα θα βγει στον αέρα και ο διαγωνισμός του ΚΕΛ στον Μαραθώνα που είναι project της τάξης των 52 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικά έργα που δεν έχουν μόνο περιβαλλοντικό χαρακτήρα, αλλά θα συμβάλλουν και στην αύξηση της αξίας της τοπικής αγοράς ακινήτων.


H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τα ραντάρ της ανοιχτά για σημάδια «στρες» στο τραπεζικό σύστημα μετά την πρόσφατη αναταραχή, αλλά εκτιμά ότι μία ευρεία κρίση είναι απίθανη. Υπάρχει σκεπτικισμός στους επενδυτικούς κύκλους για το αν η ΕΚΤ θα μπορεί να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να δαμάσει τον πληθωρισμό δεδομένης της αναστάτωσης στον τραπεζικό τομέα μετά την κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών και της ελβετικής Credit Suisse.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ Philip Lane, η νευρικότητα στην αγορά μπορεί τελικά να αποδειχτεί ανούσια όσον αφορά στη νομισματική πολιτική ή να την επηρεάσει οριακά μόνο. Οι πιθανότητες μιας ευρύτερης κρίσης που θα προκαλέσει σημαντική αναθεώρηση των προοπτικών είναι χαμηλές. Παρόμοια άποψη εκφράζει και ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης Pierre Wunsch, εκτιμώντας ότι η εποπτεία της ΕΚΤ έχει διατηρήσει τις τράπεζες της ευρωζώνης υγιείς. «Ακόμη και στην περίπτωση που οι τράπεζες θα αναγκάζονταν να ρευστοποιήσουν στοιχεία τους με ζημιές, θα είχαν επαρκή κεφάλαια», δήλωσε σε συνέδριο.

Στο ίδιο συνέδριο η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde δήλωσε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας των 20 χωρών του ευρώ μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην περίπτωση που οι τράπεζες δείξουν μεγαλύτερη «απέχθεια» ρίσκου και αρχίσουν να ζητούν υψηλότερα επιτόκια όταν δανείζουν, που σημαίνει ότι η ΕΚΤ τότε θα χρειαστεί να κάνει λιγότερα. Η ΕΚΤ έχει αυξήσει το καταθετικό της επιτόκιο κατά 350 μονάδες βάσης στο 3% από τον περυσινό Ιούλιο και οι αγορές αναμένουν πρόσθετη αύξηση στο 3,5% αργότερα φέτος.


Τη στιγμή που η διεθνής τραπεζική αναταραχή και η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των επιτοκίων και τις επιδόσεις της οικονομίας φαίνεται πως αρχίζουν και δίνουν ώθηση στον χρυσό και τα άλλα πολύτιμα μέταλλα, κάποια νέα από την Αυστραλία δείχνουν πως αυξάνονται οι πιθανότητες να πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη επιχειρηματική συμφωνία μεταξύ χρυσωρυχείων.

Αναφερόμαστε στην προσπάθεια της αμερικανικής Newmont (NEM NYSE) να εξαγοράσει την αυστραλιανή Newcrest Mining (NCM SYDNEY). Υπενθυμίζουμε πως η αμερικανική εταιρεία είναι η μεγαλύτερη, εισηγμένη σε χρηματιστήριο, παγκοσμίως εταιρεία εξόρυξης χρυσού και η αυστραλιανή, η οποία στο παρελθόν ήταν κομμάτι της Newmont, είναι η μεγαλύτερη στην Αυστραλία. Στις αρχές του Φεβρουαρίου, η Newmont προχώρησε σε πρόταση εξαγοράς του 100% των μετοχών της Newcrest, με αντάλλαγμα μετοχές της Newmont. Η αξία της πρότασης εκτιμήθηκε τότε κοντά στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ με βάση την τιμή της μετοχής της αμερικανικής εταιρείας.

Η (προσωρινή) διοίκηση της αυστραλιανής εταιρείας απέρριψε εκείνη την πρόταση δηλώνοντας πως η αξία της είναι πολύ υψηλότερη και πως αν η Newmont ήθελε πραγματικά να την αγοράσει θα πρέπει να πληρώσει πολύ πιο ακριβά.  Πληροφορίες του Bloomberg δείχνουν πως μία νέα πρόταση δεν είναι καθόλου απίθανη. Το διεθνές πρακτορείο ανέφερε πως έχουν ήδη αρχίσει κάποιες συζητήσεις μεταξύ των δύο εταιρειών και πως εκπρόσωποι της Newmont έχουν αποκτήσει περιορισμένη πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία της Newcrest.

Αυτό πιθανότατα σημαίνει πως η διοίκηση της Newmont είναι διατεθειμένη να ανεβάσει την προσφορά της, αλλιώς δεν θα είχε λόγο να ασχοληθεί πιο διεξοδικά με την υπόθεση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς πολύτιμων μετάλλων, η εξαγορά της Newcrest είναι μία από τις λίγες επιλογές που έχει στην διάθεσή της η αμερικανική εταιρεία προκειμένου να μεγαλώσει, δεδομένης της δυσκολίας που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά της να βρει νέα ορυχεία.

Η Newcrest θεωρείται ιδανικός στόχος, καθώς τα ορυχεία της θεωρούνται πολύ αποδοτικά και έχουν περαιτέρω περιθώρια ανάπτυξης. Πέρα από αυτό όμως, η αυστραλιανή εταιρεία διαθέτει και ορυχεία χαλκού, κάτι που την κάνει ακόμα πιο ελκυστική δεδομένου του ότι η ζήτηση για αυτόν αναμένεται να είναι πολύ ισχυρή για τα επόμενα χρόνια στα πλαίσια της «πράσινης ανάπτυξης». Έτσι όπως είναι τα πράγματα αυτήν τη στιγμή, το ενδεχόμενο υποβολής νέας βελτιωμένης πρότασης εξαγοράς συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες πραγματοποίησης.

Όχι μόνο γιατί η αμερικανική εταιρεία επιθυμεί διακαώς να αγοράσει την αυστραλιανή, αλλά και για άλλους δύο λόγους: Γιατί η Newcrest είναι στην πράξη ακέφαλη, καθώς ο επί 8 χρόνια διευθύνων σύμβουλος αποχώρησε τον Δεκέμβριο και δεν έχει αντικατασταθεί ακόμα και γιατί δεν φαίνεται πιθανή η εμφάνιση άλλου μνηστήρα που να μπει σφήνα ανάμεσα στην Newmont και την Newcrest. Πιθανότατα λοιπόν, μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες θα δούμε την Newmont να ανεβάζει την προσφορά της και την Newcrest τελικά να την αποδέχεται. Αν την περίοδο αυτή συνεχιστεί και η καλή πορεία του χρυσού των τελευταίων ημερών, οι μέτοχοι της Newcrest θα έχουν πολλούς λόγους για να χαμογελάσουν.


Το κρυπτονόμισμα TRX του blockchain δικτύου Tron υποχώρησε 13%, μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) εναντίον του Justin Sun και τριών εκ των εταιρειών του, συμπεριλαμβανομένων των Tron Foundation και BitTorrent. Με συνολική προσφορά 91,15 δισεκατομμυρίων, η κεφαλαιοποίηση του Tron ανέρχεται επί του παρόντος στα 5,47 δισεκατομμύρια δολάρια. Τις τελευταίες 24 ώρες, ο όγκος συναλλαγών για το TRX βρίσκεται στα περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια.

Η SEC χρεώνει τον ιδρυτή του δικτύου Tron με την προσφορά και την πώληση μη καταχωρημένων τίτλων, καθώς και με δόλια χειραγώγηση της δευτερογενούς αγοράς του TRX μέσω εκτεταμένων συναλλαγών «wash trading». Άλλα κρυπτονομίσματα που σχετίζονται με τον Justin Sun σημείωσαν επίσης «βουτιά». Το Sun token (SUN) και το Just (JST) υποχώρησαν περισσότερο από 8% μετά την ανακοίνωση. Το Huobi (HT), το κρυπτονόμισμα του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων που ανήκει στον Sun, υποχώρησε κατά 10%.


O υπεύθυνος για την κατάρρευση του Terra/Luna, που προκάλεσε αλυσιδωτά προβλήματα στην αγορά των crypto, Do Kwon, συνελήφθη στο Μοντενέγκρο. Αυτό αναφέρουν δημοσιεύματα για τον ιδρυτή του Terra/Luna για τον οποίο εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οι αρχές αναφέρουν πως έχουν συλλάβει έναν άνθρωπο που μοιάζει με τον Kwon και προσπαθούσε να ταξιδέψει μέσω της χώρας στη Σερβία. Το σίριαλ με τη σύλληψη του ιδρυτή του Terra Luna, συνεχίζεται.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.